Huaweijeva finančna direktorica Meng Wanzhou bo na odločitev počakala na prostosti

Matej Huš

13. dec 2018 ob 00:21:56

Huaweijevo finančni direktorico Meng Wanzhou so izpustili iz kanadskega pripora, potem ko je sodišče določilo varščino v višini 10 milijonov kanadskih dolarjev - sedem milijonov v gotovini, preostanek pa v obliki poroštev, ki jih je dal njen soprog Liu Xiaozong. Sodišče je po tridnevnem zaslišanju ocenilo, da lahko Mengova na odločitev glede izročitve počaka na prostosti. Mengova je osumljena kršenja ameriških sankcij zoper Iran.

Odločanje je trajalo dlje zato, ker je sodišče presojalo, ali je lahko kitajski državljan Liu, ki je v Kanadi s šestmesečnim vizumom, porok. Kasneje so poroštvo ponudile še štiri osebe (tudi njun nepremičninski agent in učitelj joge), ki sedaj solidarno odgovarjajo. Sodišče je menilo, da je Mengova izobražena poslovna ženska, ki nima kartoteke, begosumnost pa zaradi višine varščine ni verjetna.

Drugi problem je bil zagotoviti ukrepe, da Mengova ne bo zapustila države v obdobju, ko sodišče presoja o ameriški zahtevi za izročitev. To lahko traja meseca, Mengova pa mora ta čas ostati v Kanadi. Ves čas mora okoli gležnja nositi zapestnico z GPS-oddajnikom, tako da bo 24 ur dnevno pod nadzorom. Predati je morala potni list in druge dokumente, ki bi jih lahko uporabila za prestop meje, prav tako pa zanjo velja policijska ura. Prav tako ne sme zapuščati širšega območja Vancouvra.

Huawei je v kratki izjavi za javnost sporočil, da verjamejo, da bosta kanadski in ameriški pravna sistema dosegla pravičen zaključek. Vztrajajo, da Huawei spoštuje vse zakone v državah, v katerih posluje, vključno z omejitvami izvoza in sankcijami, ki jih izrekajo Združeni narodi, ZDA in EU. Medtem se krepi negotovost med ameriškimi in kanadskimi poslovneži na Kitajskem. Včeraj so na Kitajskem aretirali nekdanjega kanadskega diplomata Michaela Kovriga. Zaradi kanadskih zakonov o zasebnosti podrobnosti še niso znane. So pa iz ameriškega zunanjega ministrstva Kitajsko pozvali, naj se vzdrži samovoljnih aretacij.