ZDA uradno obtožile pet članov kitajske hekerske enote

Matej Huš

20. maj 2014 ob 11:15:38

ZDA so se odločile, da so časi kazanja s prstom na kitajske hekerje, ki delujejo po naročilu vlade, minili. Zato so vložile uradno obtožnico zoper pet kitajskih hekerjev, ki jih bremenijo kraje poslovnih skrivnosti in industrijskega vohunjenja.

To predstavlja stopnjevanje lanskega pristopa, ko so marca prvikrat javno dejali, da je za napade na ZDA odgovorna Kitajska, kar smo slutili že pred tem. Oster ton ameriških opominov Kitajski se je stopnjeval in dosegel v obtožnici pred pensilvanskem sodiščem, ki so jo odpečatili v ponedeljek, vložena pa je bila že v začetku meseca. To je prvič, da so ZDA vložile obtožnico zoper predstavnike tuje vlade zaradi kršitve Computer Fraud and Abuse Acta.

V obtožnici peterico bremenijo vdorov v več ameriških podjetij, ki jih je kitajska vojska izvajala v letih 2006-2014. Primer je proizvajalec sončnih celic iz Oregona, ki je v času vdorov hitro izgubljal tržni delež zaradi poplave kitajskih izdelkov. Kitajci naj bi pokradli načrte za proizvodnjo, potem pa začeli izdelovati cenejše kopije in jih prodajati. Kako točno so Kitajci napadali, v obtožnici ni pojasnjeno, se pa omenja ciljano ribarjenje (spear-phishing). Očitno so pošiljali elektronska sporočila zaposlenim v podjetjih in kdor je kliknil povezave v njih ali namestil priloženo programsko opremo, je napadalcem odprl vrata v celoten sistem.

Zanimivo je, da je iz obtožnice razvidno tudi, da so ZDA napadale in vdirale v kitajsko podjetje Huawei. ZDA trdijo, da je bil Huawei eno izmed vozlišč za napade na ameriške tarče in da primera nista primerljiva. Kitajci naj bi napadali zaradi pridobivanja gospodarske prednosti, medtem ko naj bi Američani izvajali nujne obveščevalne naloge.