Lenovo vendarle kupil strežniški del IBM-a

Matej Huš

24. jan 2014 ob 08:00:30

Kitajski Lenovo bo kupil del IBM-a, ki proizvaja oziroma sestavlja strežnike na platformi x86, so sporočili iz podjetij. To pomeni, da bo IBM prodal znamke System x, BladeCenter, Flex System, NeXtSCale in iDataPlex (tako strojno kot pripadajočo programsko opremo). Lenovo bo za celoten sveženj odštel 2,3 milijarde dolarjev, od tega 90 odstotkov v denarju, preostanek pa v delnicah.

Lenovo je trenutno največji proizvajalec računalnikov na svetu, a tudi njemu prodaja PC-jev počasi upada, ker jih čedalje bolj nadomeščajo tablice, pametni telefoni, netbooki in ostale prenosne naprave. Nakup divizije za strežnike na platformi x86 je tako priložnost, da nekoliko diverzificirajo svoj prodajni asortiman. Tako se podajajo na trg, ki ga ta hip obvladujejo IBM, HP in Dell. IBM je trenutno največji proizvajalec strežnikov, del x86 pa predstavlja tri četrtine tega prometa.

Strežniški program ima višjo dodano vrednost kakor elektronika za domačo uporabo, a izdelati kose strojne opreme in jih zložiti skupaj ni dovolj. Pomembne so navezave s proizvajalci programske opreme in ponudniki storitev, kjer mora Lenovo še pokazati svoje veščine. Hkrati to ni prvi nakup IBM-ovega dela, saj je Lenovo v preteklosti že odkupil znamko IBM ThinkPad in celotno divizijo prenosnih in domačih računalnikov. Za del, ki so ga kupili sedaj, pa so lani ponujali 2,5 milijarde dolarjev, pa IBM ni hotel prodati tako poceni; sedaj so si premislili. IBM je sedaj prost bremen prodaje običajnih računalnikov (osebnih, prenosnih, strežnikov ...), da se lahko posveti drugim delom programa (storitve, oblačno računalništvo, kognitivno računalništvo itd.).

Mimogrede poglejmo še poslovne rezultate za IBM, ki jih je veliki modri razkril ta teden. V zadnjem četrtletju so pridelali 6,2 milijarde dolarjev dobička, kar je šest odstotkov več kot v enakem obdobju leto poprej. To je dober rezultat, ker so prihodki padli za pet odstotkov na 27,7 milijard dolarjev. V celotnem letu 2013 so njihovi prihodki znašali 99,8 milijard dolarjev (-5 odstotkov glede na 2012), dobiček pa 16,5 milijard dolarjev (-1 odstotek).