Kje je Microsoftova pametna ura

Matej Huš

21. okt 2014 ob 09:10:46

Vsi pomembnejši igralci so že predstavili ali vsaj napovedali svoje pametne ure, le v Redmondu zamujajo. Poleti smo pisali, da bo Microsoft oktobra izdal križanca med pametno uro in pametno zapestnico. Oktober gre h koncu, ure pa od nikoder.

Forbes, ki je sicer že maja razbobnal oktobrski datum izida, sklicujoč se na vire blizu podjetja, trdi, da je Microsoftova pametna ura resnično blizu. Izšla naj bi v naslednjih tednih in še pred božično nakupovalno sezono, kar skoraj zagotovo pomeni novembra. Ura bo sposobna sodelovanja z Androidom, iOS in seveda Windows Phone. Glavna odlika, na katero stavi Microsoft, bo avtonomija, ki bo znašala dva dni in naj bi konkurenco prekosila kar za dvakrat. Odlikoval jo bo tudi vgrajen in vedno aktiven merilnik srčnega utripa, ki bo izkoriščal Microsoftovo tehnologijo Kinect ter bo porabil zelo malo električne energije. Podobno tudi Moto 360 ves čas srčni utrip, a zdrži le en dan.

Če bo Microsoftu dejansko uspelo uro na tržišče poslati novembra ali v začetku decembra, bo prehitel Apple, ki jo je sicer že pokazal, a pride v trgovine šele v začetku prihodnjega leta. Vemo pa, da je december najpomembnejši mesec za prodajo elektronike, medtem ko je januar običajno najslabši.

Nerazrešeno vprašanje je še vedno videz nove pametne ure. Še vedno veljajo podatki iz začetka poletja, da naj bi bila ura vizualno podobna Samsungovemu Gear Fitu (na sliki). Bistvena razlika bo položaj zaslona, ki bo na notranji strani zapestja, kar bo sicer terjalo polkrožen obrat zapestja, a bo hkrati nudilo nekaj več zasebnosti.

V prvem letošnjem kvartalu je trg pametnih naprav za nošnjo obsegal 2,7 milijona prodanih enot, prihodnje leto pa naj bi že 43 milijonov.