Pametna zapestnica Fitbit Flex 2 eksplodirala?

Matej Huš

29. apr 2017 ob 08:34:28

Po eksplodirajočih pametnih telefonih in prenosnikih - v resnici je vsakokrat razneslo litij-ionske baterije - smo dobili prve obtožbe, da je eksplodirala tudi pametna zapestnica. Ženska iz Wisconsina se je obrnila na ABC News z zgodbo in slikami, kako ji je Fitbitov Flex 2 bit razgnalo na roki, kar da ji je povzročilo opekline druge stopnje. Dejala je tudi, da so se ji koščki plastike zažrli v kožo, zato je morala na manjši kirurški poseg.

Zgodba se sliši povsem možno, zato se je je Fitbit lotil resno in takoj uvedel preiskavo. Ta pa je pokazala, da naj bi bila baterije brezhibna. Ni se pregrela, temveč so incident povzročile pretirane zunanje sile, kaj bolj nedvoumnega pa niso zapisali. Dodajajo, da niso prejeli nobenih drugih pritožb od lastnikov enakih naprav.

Kdo ima prav, je v tem primeru še prezgodaj soditi. Toda tudi če si je uporabnika resnico kriva sama, to pomeni, da so pametne zapestnice pogojno nevaren izdelek, ki ga ne smemo nositi, ko lahko pričakujemo udarce. To pa pomeni, da tudi pri večini športov ne bi bilo ravno modro uporabljati, kar nekoliko izniči njegovo uporabnost. Toda to je v resnici problem vseh pametnih zapestnic. Če jo imate privezano na roki in ji poškodujete baterijo, so posledice lahko hude.