Podatki pametnih ur omogočajo zaznavanje covida

Matej Huš

1. dec 2021 ob 09:12:06

Pametne naprave, ki jih nosimo in merijo naše življenjske funkcije, imajo tudi širšo uporabnost tako za javno zdravje kakor tudi povsem osebno diagnostiko. Raziskovalci s Stanforda so pokazali, da lahko z analizo podatka o srčnem utripu in številu korakov, ki jih zbira pametna ura, še pred pojavom simptomov napovemo, ali je oseba okužena s SARS-CoV-2.

Analizirali so podatke 2155 ljudi, ki so nosili pametno uro Fitbit, Apple Watch ali Garmin, in še 1163 posameznikov, ki je niso. V raziskavi je bilo 278 ljudi, ki so imeli pozitiven test na virus, 1213 z negativnim testom, 1825 brez testa in 189 cepljenih posameznikov. S pametnim urami so merili njihov srčni utrip in korake, od koder so lahko ocenili, ali je povišan srčni utrip povezan s fizično aktivnostjo ali čim drugim. Izmed 2155 ljudi, ki so nosili pametne ure, jih je 2117 v realnem času dobivalo opozorila, če je algoritem zaznal nenavaden srčni utrip. V takem primeru so jih povprašali o morebitnih simptomih, diagnozi ter telesni aktivnosti.

Preverjali so več algoritmov, in sicer NightSignal, RHRAD in CuSum. Rezultati so pokazali, da lahko s precejšnjo natančnostjo napovemo, ali je oseba okužena ali ne. Za osebe, ki so bile okužene, je sistem dnevno zaznal v povprečju 3,4 odstopanj, za preostale pa 1,3. To pa je statistično pomembna razlika. Analiza je pokazala tudi, da je možno okužbo napovedati tri dni pred izbruhom simptomov. Najučinkovitejši algoritem je to zmogel v 80 odstotkih (67/84), kar predstavlja občutljivost. Specifičnost je znašala 83-88 odstotkov. To je seveda bistveno premalo, da bi lahko iz teh podatkov z gotovostjo zaključili, kdo je bolan, je pa pri tako visokem virusnem bremenu v populaciji povsem zadosti, da ljudi ciljano pošljemo na teste. Zanimivo je, da druge bolezni - preverjali so še gripo in prehlad - tako značilnih signalov (število odstopanj) niso dale. Večina odstopanj seveda ni posledica covida, temveč drugih, zelo jasnih razlogov - gibanje, uživanje alkohola, potovanje itd.