Samsungova samostojna pametna ura Gear S

Matej Huš

29. avg 2014 ob 11:04:46

Samsung je predstavil svoj šesti poizkus v kategoriji pametnih ur, ki sliši na ime Gear S. To je prva Samsungova pametna ura, ki za delovanje ne potrebuje povezave s pametnim telefonom, saj je že sama dovolj pametna, predvsem pa komunikativna - poleg Bluetootha podpira tako 3G kakor Wi-Fi. To pomeni, da jo lahko uporabljate povsem samostojno.

Na uri najdemo ukrivljen AMOLED-zaslon z diagonalo dveh palcev in ločljivostjo 360 x 480 točk, kar je ogromno. Tako fizično kakor tudi v smislu ločljivosti, saj so vse dosedanje Samsungove ure s Tizenom uporabljale 320 x 320 točk, čemur je prilagojenih tudi vseh tisoč aplikacij. V notranjosti najdemo dvojedrni procesor s taktom 1 GHz, 512 MB pomnilnika, 4 GB prostora za shranjevanje podatkov ter vrsto merilnikov - za srčni utrip, GPS, zračni tlak, UV-sevanje in celo kompas. Baterija ima kapaciteto 300 mAh, kar je približno petkrat manj od baterij v pametnih telefonih. Komur se to zdi premalo, Samsung zagotavlja, da zadostuje za dva dni povprečne uporabe. Ohišje je vodotesno (certifikat IP67).

Operacijski sistem ostaja Tizen, ki mu Samsung s pametnimi urami ostaja zvest vse od ure Gear 2. Ura je trenutno potrjena v dveh barvah, in sicer beli in črni različici, pasovi pa bodo tako ali tako zamenljivi. Ker je zaslon tako velik, bo na njem mogoče brati tudi smse, uporabljati navigacijo HERE ali spremljati novice na The Financial Times.

Ura bo naprodaj oktobra.