Apple v Franciji poravnal milijone davkov za nazaj

Dare Hriberšek

5. feb 2019 ob 19:46:00

Po poročanju francoskih medijev naj bi podjetje plačalo kar pol milijarde evrov, potem ko so tamkajšnji davčni organi nedavno zaključili več let trajajočo preiskavo, pri kateri so se osredotočili na zaslužek podjetja na francoskih tleh v zadnjih desetih letih. Tamkajšnja davčna uprava zaradi davčne tajnosti seveda novice ni mogla potrditi, so jo pa že potrdili predstavniki Appla in napovedali, da bodo podrobnosti objavili v svojih javnih poročilih.

Apple in druga velika tehnološka podjetja so zaradi domnevnega izmikanja davkom zadnja leta na stari celini pod drobnogledom. Evropska komisija je leta 2016 denimo odločila, da je Apple med leti 2003 in 2014 zaradi optimizacije svoje poslovne strukture plačal premalo davkov in mu z obrestmi naložila plačilo dobrih 14 milijard evrov. Podjetje se je na odločitev pritožilo, a je lani septembra na fiduciarni račun vseeno nakazalo ustrezen znesek, ki zdaj čaka na razplet pritožbenega postopka.

Francija je pred dvema mesecema napovedala, da bo začela z višjim obdavčevanjem tehnoloških podjetij, čeprav ta dobiček prikazujejo v drugih državah. Višino davka naj bi odmerjala na podlagi prihodkov ustvarjenih na francoskih tleh. Podobne ukrepe trenutno preučuje še nekaj evropskih držav.