Francija in Nemčija želita Google in ostale obdavčiti po prihodkih

Matej Huš

11. sep 2017 ob 15:03:07

Ni skrivnost, da Google, Apple in ostale multinacionalke v evropskih državah plačajo zelo malo davka na dobiček, ker večino dobička prikažejo v državah z nizko davčno stopnjo (denimo na Irskem) ali ga v celoti prelijejo v davčne oaze. Airbnb je na primer lani v Franciji plačal manj kot 100.000 evrov davka, na splošno pa so efektivne davčne stopnje okrog odstotka. Zaradi tega je francoski finančni minister Bruno Le Maire sprožil pobudo, ki se ji pridružujejo tudi finančni ministri Nemčije, Italije in Španije, s katero želijo multinacionalke v Evropi obdavčiti glede na prihodke in ne dobiček.

Pobudo za tako imenovan "izenačitveni davek", po katerem bi v Evropi obdavčevali prihodke in ne dobička, so opisali v skupnem pismu, uradno pa jo bodo predstavili na zasedanju v petek in soboto, ki bo v Talinu. Estonija, ki predseduje EU, je v urniku že predvidela prostor za diskusijo o spremembi davčnih pravil, po katerih bi podjetja obdavčili, kjer ustvarjajo prihodke, ne tam, kjer imajo sedež. Toda za kakršnekoli spremembe bodo predloge morale podpreti vse države članice, torej tudi Irska in Luksemburg, ki imata od trenutne ureditve v Evropi največje koristi.

Francoski finančni minister, ki je vodilni avtor pobude, je dejal, da si Francija prizadeva za enostavnejša pravila in realno obdavčitev. Dodal je, da se mora Evropa naučiti braniti svoje gospodarske interese odločneje, saj to Kitajska in ZDA že počneta. Z Nemčijo so o predlogu že razpravljali, konkretnejša dopolnila pa iz Berlina pričakujejo po volitvah konec meseca. Potem bodo od Evropske komisije zahtevali, da pripravi predlog nove zakonodaje, ki bo trenutno prakso izmikanja davkom zajezila. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je dejal, da bi morale evropske države bolj uskladiti svojo davčno zakonodajo. Francoski finančni minister dodaja, da bi bila tak primer 25-odstotna obdavčitev dobičkov. Ponekod je trenutno višja (npr. v Franciji in Belgiji), ponekod (npr. na Irskem in Sloveniji) pa nižja.