SDH predlaga stečaj T-2

Matej Huš

5. apr 2024 ob 23:22:41

Slovenski državni holding je vložil predlog za začetek stečajnega postopka telekomunikacijskega operaterja T-2, so sporočili iz podjetja. Iz SDH komentarjev ni, zato ni jasno niti, kdaj natančno so vložili zahtevek, iz T-2 pa sporočajo, da gre za neutemeljen in nezakonit predlog. Končno besedo bo imelo sodišče.

Predhodni postopek ni javen, razen če dolžnik poda ugovor, ko se potem razpiše javni narok. To se bo v tem primeru zgodilo, zato bomo tedaj izvedeli več. Iz SDH so podali le splošni odgovor, da konkretnih aktivnosti za poplačevanje terjatev ne morejo komentirati, da pa "si SDH v vseh fazah izterjave dolga do svojih dolžnikov prizadeva z dolžniki skleniti dogovor oziroma sporazum za poplačilo terjatev brez nepotrebnih sodnih in drugih postopkov prisilne izterjave". V T-2 medtem trdijo, da gre za nezakonit predlog, ki "ki zavestno postavlja pod vprašaj osnovne principe pravne države z namenom oškodovanja T-2". SDH zoper T-2 vodi že dva postopka izvršbe, ki še nista zaključena in kjer zavarovanja še niso unovčili. Zato zagotavljajo, da bodo predlog ovrgli z argumenti, med katerimi bo tudi neunovčitev zavarovanj.

Srž problema je 120 milijonov evrov, ki jih je T-2 pred leti dobil od državnih bank za izgradnjo optičnega omrežja. T-2 trdi, da večjih količin denarja sploh niso nikoli prejeli, saj da se je izgubil neznano kje na poti. V bilancah imajo 50 milijonov evrov dolgov do države, ki pa jih prerekajo na sodišču, saj višina ni znana. To je posledica prisilne poravnave iz leta 2012, saj so se tam nezavarovani dolgovi znižali, dolg do državnih bank pa je bil delno zavarovan z omrežjem. Nezavarovane terjatve bi moral T-2 44-odstotno poplačati do konca leta 2021, česar ni storil. Zato o višini obstoječe terjatve ni strinjanja in to se rešuje na sodišču.

SDH in T-2 se že dlje časa pogajata, a napredka ni. T-2 je pripravljen plačati 50 milijonov evrov, SDH pa pričakuje vsaj 60 milijonov evrov. SDH je sicer terjatve do T-2 prevzel od DUTB.