Prisilna poravnava T-2 pravnomočna, Simobil med snubci

Matej Huš

24. feb 2012 ob 23:58:13

Ljubljansko višje sodišče je zavrnilo pritožbo Telekoma Slovenija, s katero je ta poizkušal preprečiti prisilno poravnavo mariborskega telekomunikacijskega podjetja T-2, ki so jo lani podprle tri četrtine upnikov. S tem je prisilna poravnava postala pravnomočna. Upniški odbor sestavljajo Gratel, Telekom Slovenije, Lokainvest, Mobitel, Nokia Siemens (Finska), Smart com in AB SAT (Francija), SAZAS in Republika Slovenija in do T-2 izkazuje za 185 milijonov evrov terjatev. Ta se je obvezal, da bo v naslednjih devetih letih poplačal 44 odstotkov terjatev, preostale pa mu bodo odpisane.

Direktor T-2 Uroš Rožič je povedal, da so takšno odločitev sodišča pričakovali, saj so upniki v večini soglašali s prisilno poravnavo. Telekom Slovenije je po njegovih besedah skrbel za druge interese, in sicer so želeli oslabiti ali uničiti resnega konkurenta na področju telekomunikacij. Nadalje je Rožič dodal, da T-2 posluje stabilno s pozitivnimi obeti. Lani se je število njegovih naročnikov povečalo za 10 odstotkov, pridelali pa so 9,9 milijona evrov dobička pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA). Prihodki so se dvignili na 48,4 milijona evrov.

Prisilna poravnava izčrpanega T-2 pa sedaj odpira možnost ugodnega prevzema podjetja. Neuradno se zanj zanimajo Telekom Austria (lastnik Simobila), belgijski Amisco NV (lastnik Amisa), britanski sklad GMT in slovenski Si.Mobil. Slednji je najavil, da nameravajo v drugem četrtletju tega leta vstopiti na trg fiksne telefonije, ob čemer bodo poizkusili prevzeti tudi T-2, ni pa to pogoj za vstop. Sprva bi storitve fiksnega interneta, telefonije in mobilne telefonije in kasneje še televizije ponujali zgolj pravnim osebam. Ponudba za fizične osebe bo sledila pozneje. Če jim prevzem T-2 ne bo uspel, imajo že podpisano tudi pogodbo s Telekomom Slovenije o ponujano storitev prek njihovega omrežja.