Potrjena prisilna poravnava T-2

Matej Huš

3. avg 2011 ob 19:46:41

Upniški odbor, ki so ga sestavljali Gratel, Telekom Slovenije, Lokainvest, Mobitel, Nokia Siemens (Finska), Smart com in AB SAT (Francija), SAZAS in Republika Slovenija, je izglasoval prisilno poravnavo podjetja T-2. Zanjo je po neuradnih podatkih glasovalo več kot 60 odstotkov upnikov, tako da bo sprejeta. Uradne rezultate pričakujemo 13. avgusta, ko se izteče glasovalni rok, a je rezultat znan že po doslej prejetih glasovih.

Telekom Slovenija je največji upnik, ki predlogu nasprotuje. Zato so aprila na mariborsko sodišče vložili ugovor proti vodenju postopka prisilne poravnave in zahtevali začetek stečajnega postopka. Prisilna poravnava bo uradno potrjena pred odločitvijo sodišča. Težko je napovedati, kako se bo odločilo sodišče.

T-2 ima visoke dolgove (skupno so upniki prijavili za 185 milijonov evrov terjatev), a letos posluje stabilno. Povečali so število naročnikov za več kot 14 tisoč in ustvarili 29 milijonov evrov prihodkov. Od tega jih bodo 8,5 milijona po potrditvi prisilne poravnave namenili poplačilu upnikov in nadaljnjim investicijam. Načrt predvideva 34,6-odstotno poplačilo terjatev v naslednjih osmih letih.