T-2 ne gre v stečaj, potrjena prisilna poravnava

Matej Huš

29. nov 2011 ob 20:43:36

Telekomunikacijsko podjetje T-2 vendarle ne gre v stečaj, je včeraj razsodilo mariborsko sodišče, ko je zavrnilo zahtevo Telekoma Slovenije, ki je sicer največji upnik mariborskega podjetja.

Uradno se je saga podjetja T-2 začela konec preteklega leta, ko je bilo podjetje zaradi plačilne nesposobnosti prisiljeno na mariborsko sodišče vložiti zahtevo za začetek postopka prisilne poravnave. S tem so se želeli izogniti stečajnemu postopku, ki ga je Telekom Slovenije kot tretji upnik zahteval septembra 2010. Še leto pred tem sta sicer manj resna predloga za začetek stečajnega postopka vložila Smartcom in kasneje še Lokainvest. Prisilna poravnava se je na mariborskem sodišču začela januarja letos, Telekom Slovenije pa je aprila vložil ugovor in zahteval stečajni postopek. Avgusta so vsi upniki razen Telekoma, ki skupaj predstavljajo tri četrtine terjatev, podprli prisilno poravnavo.

Sodišče je zahtevo zavrglo in potrdilo postopek prisilne poravnave. Aktualni predlog v naslednjih devetih letih predvideva 44-odstotno poplačilo vseh terjatev, ki se jih je nabralo za dobrih 185 milijonov evrov. Upniški odbor sestavljajo Gratel, Telekom Slovenije, Lokainvest, Mobitel, Nokia Siemens (Finska), Smart com in AB SAT (Francija), SAZAS in Republika Slovenija. T-2 trdi, da jih bo lahko poplačal z dobičkom v prihodnjih desetih letih, kar pa je zelo optimistična napoved. T-2 namreč še nikoli ni posloval z dobičkom; letos so z 20.000 novimi naročniki ustvarili skupno 40 milijonov evrov prihodkov in 4,3 milijona evrov prostega denarnega toka, ki bo šel za poplačilo dolgov in nadaljnje investicije. Telekom pa se bo na odločitev najverjetneje pritožil, so neuradno povedali.