T-2 vložil tožbo zoper Telekom Slovenije

Matej Huš

3. mar 2024 ob 12:18:36

Telekomunikacijski operater T-2 je v sredo vložil tožbo zoper Telekom Slovenije, so sporočili iz družbe. Tožbi ne prilagajo odškodninskega zahtevka, temveč od sodišča pričakujejo, da odloči o Telekomovi praksi, da pri sklepanju pogodb za lokalni dostop na fiksni lokaciji (WLA) in osrednji dostop na fiksni lokaciji (WCA) zahteva zavarovanje.

Telekom Slovenije pojasnjuje, da zavarovanja zahtevajo od vseh operaterjev, s katerimi sklepajo tovrstne pogodbe. Pri T-2 je to še posebej relevantno, ker so revizorji v letnem poročilu za leto 2022 ugotovili obstoj pomembnega plačilnosposobnostnega tveganja. Družba Deloitte je za leto 2022 ugotovila, da ima T-2 118 milijonov evrov več kratkoročnih obveznosti kakor sredstev. V T-2 so sicer v letnem poročilu zapisali, da imajo zaupanje financerjev in da imajo dovolj premoženja in načrtovanih denarnih tokov, da bi lahko plačali celotni zahtevek SDH. Telekom Slovenije se z zavarovanji ščiti pred plačilno nesposobnostjo, če bi se ta udejanjila. V družbi zato zavračajo tožbeni zahtevek in pojasnjujejo, da gre za nediskriminatorno in pošteno prakso.

Zgodba odnosov med T-2 in Telekomom Slovenije je sicer polna tožb. Pred tremi leti je T-2 vložil 48,7 milijona evrov težko tožbo, ker naj bi Telekom Slovenije izkoriščal svoj položaj na trgu in zaračunaval nesorazmerno visoke veleprodajne cene. Minuli mesec je T-2 zahtevek povišal na 59 milijonov evrov.

Spomnimo, da sta leta 2018 T-2 in Telekom Slovenije eno poravnavo že sklenila, in sicer glede prejšnjega zahtevka zaradi domnevne zlorabe prevladujočega tržnega položaja. T-2 je tedaj zahteval 130 milijonov evrov, višina poravnave pa ni javno znana. Neuradno naj bi šlo za 30 milijonov evrov.