Applove novosti: Smart Watch, iPhone 6 in iPhone 6 Plus, Apple Pay in iOS 8

Matej Huš

10. sep 2014 ob 10:35:54

Potem ko je bil Apple letos bolj skop s predstavitvami novih izdelkov kot v minulih letih, so zvečer včeraj v Flintovem centru za upodabljajoče umetnosti v kalifornijskem Cupertinu, nedaleč stran od sedeža podjetja, predstavili zvrhan koš novosti. Iz Appla prihajajo pametna ura, nova in večja iPhona ter nov način plačevanja.

Pametnih ur smo letos videli že precej (recimo Samsung Gear S in LG G Watch R), zato Apple ni imel druge izbire, kakor vključiti se v tekmo. In tako smo danes dočakali pametno uro, ki so jo precej neizvirno poimenovali Apple Watch. Najprej od daleč.

Zaslon je iz safirja, ki je zelo odporen na praske in ga razi le diamant. Zaslon je pravokotne oblike, uro pa na zapestje pričvrstimo s pasom, ki ga lahko menjamo. Žal je pas Applov model in ni zamenljiv s standardnimi pasovi za ročne ure. Pasov je šest, med njimi tudi usnjen, športen in nerjaven jeklen. Sama ura pa je na voljo v dveh velikostih in treh paketih z različno dodatno opremo (Watch, Watch Sport in Watch Edition, ki so iz aluminija, jekla ali z 18-karatnim zlatom). Vsem pa je skupno, da za razliko od Samsungovega Gear S ni samostojna, temveč potrebuje iPhone 5 ali novejšega, s katerim se poveže z Bluetoothom ali prek Wi-Fi. Po eni strani je to dobro, ker lahko ura prikazuje opomnike in obvestila, na katere odgovarjate (dobesedno, saj podpira Siri) kar prek ure (npr. zavrnete ali potrdite kakšno vabilo), po drugi strani pa to pomeni, da morate za tek z GPS-om poleg ure vzeti še telefon!

Najcenejši model bo stal 350 dolarjev, na voljo pa bo prihodnje leto. Apple pravi, da je njihova pametna ura najbolj uporabniku prilagojen izdelek doslej in ne gre zgolj za pomanjšano verzijo iPhona za na zapestje. Cook se je pošalil, da ura zato nima funkcije povečevanja s kretnjami (pinch-to-zoom), temveč ima ob strani mehansko kolesce (Digital Crown), ki ga lahko pritiskamo ali vrtimo in služi kot neke vrste gumb Home. Sicer pa je ura dovolj pametna, da ugotovi, kdaj želite pogledati nanjo ob dvigu roke, ter takrat aktivira zaslon. Ura ne bo poganjala klasičnih aplikacij za iOS, ampak prenovljene, ki bodo prilagojene za drugačen uporabniški vmesnik na majhnem urinem zaslonu, ki je malenkost upogljiv.

Naprava ima na zadnji strani štiri senzorje, ki jih izkoriščata aplikaciji za osebno treniranje (Fitness in Workout). Ker intenzivna raba ure hitro prazni baterije, je pomembno tudi polnjenje. Apple Watch se polni z indukcijo, s čimer odpadejo nerodni kabli in zmešnjava z njimi.

Medtem ko se je pametna ura napovedniku za včerajšnji Applov dogodek pridružila sorazmerno pozno, smo že od samega začetka vedeli, da bo ta večer glavni nov iPhone 6. Manjše težave pri proizvodnji Appla niso iztirile in novi telefoni bodo na prodajne police prispeli prihodnji petek. Pravzaprav bosta na voljo kar dva modela, s čimer Apple nadaljuje prakso, ki jo je uvedel iPhone 5S/5C. Razlika pa bo to pot res očitna, saj bo iPhone 6 Plus bistveno večji od iPhona 6, oba pa še vedno precej večja od iPhona 5S. Manjši model ima 4,7-palčno diagonalo, večji pa kar 5,5-palčno, medtem ko se je moral predhodnik zadovoljiti s štirimi palci. Nasploh je dizajn malo drugače, saj niso spremenili le velikosti, ampak tudi razmerje dimenzij. Sta tudi nekoliko tanjša, in sicer v debelino merita 6,9 oziroma 7,1 milimetra, kar je pol milimetra manj od predhodnika.

Telefona se ponašata z visoko ločljivostjo, in sicer 1334 x 750 (326 ppi) oziroma 1920 x 1080 (401 ppi), zaslona pa nista iz safirja. V notranjosti tiktaka novi 64-bitni procesor A8, ki je približno 25 odstotkov hitrejši od predhodnika A7 ter ima za polovico zmogljivejši grafični pogon. Zgrajen je v 20 nm-tehnologiji, zato je tudi manjši. Pri zaznavi gibanja mu pomaga koprocesor M8, ki je še bolj rafiniran od predhodnika, tako da loči tek in kolesarjenje. Druge novosti so LTE-advanced (150 Mb/s), VoLTE, hitrejši Wi-Fi (802.11ac).

Na področju fotografije ni veliko novega, saj ostaja osem milijonov točk, je pa nov senzor in digitalna (v iPhonu 6) oziroma optična (iPhone 6 Plus) stabilizacija slike. Tudi samodejno ostrenje (autofocus) je dvakrat hitrejše, izboljšani pa so še nekateri algoritmi za obdelavo slik. Filme je mogoče snemati v 1080p s 30, 60, 120 ali 240 sličicami na sekundo. Apple trdi, da ima nov telefon daljšo avtonomijo, ki naj bi znašala 14 ur govorjenja, 10 ur brskanja po 3G ali LTE ali 11 ur predvajanja videoposnetkov. Verzije: s 16, 64 ali 128 GB spomina bodo v ZDA stale 200, 300 ali 400 dolarjev (iPhone 6 Plus pa vsakokrat 100 dolarjev več) z dvoletno vezavo, medtem ko cen za prosto prodajo še niso razkrili.

Novi iPhoni bodo imeli iOS 8, ki uradno izide prihodnjo sredo. Na voljo bo tudi za iPhone 4S in novejše, iPad 2, Retina iPad, iPad Air in iPad Mini, iPod Touch pete generacije ter Apple TV tretje generacije. Nov mobilni operacijski sistem se bo še bolje razumel OS X Yosemite, ki prav tako izide jesen. Sprememb v dizajnu bo manj, kot jih je bilo v iOS 7, bo pa zato več novosti pod pokrovom. Nova aplikacija Extensions bo tretjim aplikacijam omogočala številne zmožnosti, s čimer se bo prilagodljivost približala Androidu (recimo nova tipkovnica, deljenje podatkov z drugimi aplikacijami, urejanje dokumentov in slik kar iz aplikacije itd.). Boljše sodelovanje z OS X Yosemite pa pomeni, da boste lahko smse brali kar na računalniku. Family Sharing medtem združuje do pet računov, ki so bodo lahko delili aplikacije in kupljene večpredstavnostne vsebine z enkratnim nakupom, hkrati pa se bodo sinhronizirali še vsi podatki. TouchID, ki je bil doslej omejen na App Store in prijavo, bo sedaj na voljo tudi zunanjim aplikacijam.

Prinaša pa iPhone 6 pomembno novost, ki se imenuje Apple Pay. Gre za NFC-čip za brezkontaktno plačevanje na podprtih mestih, ki jih je v ZDA že več kot 22.000, prav tako pa ga bodo lahko podprli tudi pisci aplikacij. Podprti so American Express, MasterCard, Visa in šest velikih ameriških bank. Plačilo se potrdi s senzorjem prstnega odtisa TouchID. Cook je dejal, da gre za Applov odgovor na pokvarjen sistem plačil, ki se še vedno zanašajo na magnetni zapis ali skrivanje številk kreditnih kartic. Glede zastarelosti tega sistema ima prav, zato bodo z Apple Pay to spremeniti.

V račun za iTunes vnesete številko kreditne kartice (brez njih vendarle še nekaj časa ne bo šlo), na kar lahko plačujete prek Apple Pay. V trgovini telefon zgolj prislonite k bralniku in na bralnik prstnega odtisa položite svoj prst. Izberete plačilo z Apple Pay in to je to. Apple Pay podpira tudi Apple Watch, v ZDA pa se bo začel uporabljati prihodnji mesec. Na Stari celini bo treba še nekoliko počakati. Hkrati Apple miri zagovornike zasebnosti z zagotovilom, da je transakcija stvar kupca in prodajalca; Apple zneska ne bo poznal. (Ob tem je Apple komentiral še nedavno afero, ko so nekaterim igralkam iz iClouda izmaknili osebne fotografije. Razlog za vdor so bila šibka gesla in ne varnostne luknje v iCloudu.)