Zamude pri proizvodnji iPhona 6

Matej Huš

23. avg 2014 ob 19:22:53

Apple je za 9. september letos napovedal novinarsko konferenco v Cupertino, kjer bodo najverjetneje predstavili nov pametni telefon iPhone 6. Pri proizvodnji pa se zatika, saj imajo težave z zasloni. Zaradi spremembe dizajna panela v zadnjih trenutkih proizvodnja zaostaja, poroča Reuters.

Ker bo iPhone 6 eden najtanjših mobilnih telefonov, je Apple sprva poizkusil z enim slojem filma, ki skrbi za osvetlitev zaslona. Toda izkazalo se je, da to ni dovolj za uporabo v svetlih okoljih, zato so bili prisiljeni spremeniti dizajn in dodati še drugi sloj. To je pomenilo, da junija in dobršen del julija proizvodnja zaslonov ni tekla, kar je povzročilo zaostanek. Sicer to ni prvi primer, da je Apple, ki je znan kot izredno strog naročnik, spreminjal specifikacije v zadnjem hipu. Podobno so že v prvem iPhonu tik pred zdajci zamenjali površino s stekleno.

V teh tednih zato proizvodnja v vseh dostopnih obratih teče s polno paro, da bi nadoknadili zamujeno. Zaslone za iPhone 6 namreč proizvajajo Japan Display, Sharp in LG, ki težav uradno ne komentirajo. Kako bo zaplet vplival na življenjski cikel iPhona 6 ali dobavljivost, še ni znano, sploh ker ga Apple uradno ni niti najavil, kaj šele oznanil datuma izida. Vseeno je informacij o iPhonu 6 iz različnih virov toliko, da smo lahko prepričani, da bomo jeseni dobili dve verziji telefona s 4,7- in 5,5-palčnim zaslonom. Omenjene težave se nanašajo na 4,7-palčno verzijo, ki so jo začeli proizvajati najprej.