Zakaj je iOS 17.5 obudil davno pobrisane fotografije

Matej Huš

25. maj 2024 ob 13:13:43

V zadnji verziji Applovega mobilnega operacijskega sistema iOS 17.5 se je zgodil neugoden hrošč, zaradi katerega je marsikdo podvomil o verodostojnosti Applove zavezanosti k zasebnosti. Na uporabnikovih napravah so se pojavile fotografije, ki so bile že zdavnaj izbrisane. Uporabnike je pošteno zaskrbelo, od kod so se vzele fotografije, ki so segale vse do leta 2010, če so jih bili že zdavnaj odstranili. Apple trdi, da je hrošča v iOS 17.5.1 popravil in da gre za problem v lokalni bazi, torej pri uporabnikih. V iCloudu naj teh fotografij ne bi bilo.

Apple zagotavlja, da se "nepopolno" pobrisane datoteke niso nikoli sinhronizirale v iCloud. Pojasnjuje, da težava ni v iCloud Photos, temveč v lokalni bazi na uporabnikovi napravi. To z drugimi besedami pomeni, da lahko od mrtvih vstanejo le fotografije, ki so bile posnete z isto napravo. Te so ostale v okvarjenih delih baze. Če napravo prodamo in se ponastavi, se pobrišejo vse uporabniške datoteke in baze, zato se ne more zgoditi, da bi novi lastniki naprav videli fotografije prejšnjega lastnika, so še dodali.

Hrošč je sicer redek in ga večina uporabnikov ni izkusila. Komur pa se je pojavil, mora neizbrisane datoteke še enkrat odstraniti, saj iOS 17.5.1 ne bo samodejno brisal teh fotografij. Morda je tako še najbolje, da ne bi pobrisal preveč.