Applove nove tehnologije bodo letos obšle EU

Matej Huš

22. jun 2024 ob 14:31:53

Apple je sporočil, da v EU letos še ne bodo na voljo nove tehnologije umetne inteligence, kamor sodijo nedavno predstavljeni Apple Intelligence, iPhone Mirroring in SharePlay Screen Sharing. Razlog za zamik je evropska zakonodaja DMA (akt o digitalnih trgih), ki po Applovih trditvah vsebuje zahteve, ki bi ošibile varnost izdelkov. V izjavi za javnost so zapisali, da bi z DMA zapovedana interoperabilnost lahko ogrozila integriteto izdelkov, s čimer bi se pojavila tveganja za varnost podatkov in zasebnost.

Po zakonodaji DMA sodi Apple med vratarje spleta, zato zanj veljajo stroga pravila glede združljivosti s konkurenčnimi izdelki. Evropska komisija poudarja, da Apple lahko ponuja vse svoje izdelke v Evropi, a mora poskrbeti za skladnost s pravili, ki zagotavljajo varstvo konkurence.

Ali gre res za nepremostljive ovire ali pa Applov pritisk, lahko le špekuliramo. Na drugih trgih bodo omenjene storitve na voljo jeseni letos, a le na nekaterih Applovih napravah in le s podporo za ameriško angleščino. Še manj je jasno, zakaj je Apple Evropejcem odrekel tako Apple Intelligence kakor tudi iPhone Mirroing in SharePlay Screen Sharing. Prva storitev omogoča oddaljeno uporabe naprave prek lastnega Maca, druga pa deljenje zaslona iPada ali iPhona na drugi napravi, kar je uporabno za oddaljeno odpravljanje težav.