AI Pin klavrno propadel, podjetje naprodaj

Matej Huš

23. maj 2024 ob 18:50:25

Podjetje Humane, ki je lani predstavilo nekakšno tehnološko broško z imenom AI Pin, ki je skušala posnemati pametne ure, je naprodaj. Iztržiti želijo od 750 do 1000 milijonov dolarjev, čeprav je njihov paradni izdelek na trgu dobil zelo slabe odzive. A podjetje, ki sta ga ustanovila Applova prebežnika Imran Chaudhri in Bethany Bongiorno, ostaja optimistično.

AI Pin je bil sicer prava katastrofa. Za visoko ceno 700 dolarjev in še mesečna naročnina 24 dolarjev – medtem ko stane Applova pametna ura 400 dolarjev – je ponujal premalo. Naprava, ki se je pripela na obleko kot broška, je bila pretežka in je obleke vlekla k tlom. Ponujala ni kaj dosti, saj ni imela zaslona in nobenih aplikacij. Komunikacija je bila bodisi zvočna, hkrati pa je imela vgrajen laser za izris na roko. Zamik pri zvočni komunikaciji je bil dolg, predolg za naravno uporabo, laser pa je bil viden le v temnih prostorih. Imela je tudi kamero, s katero je lahko pogledala v svetu in odgovarjala na vprašanja, kaj je to.

Uporabniški vmesnik se je sicer zgledoval po pametnih urah, a postavljalo se je vprašanje, zakaj bi potemtakem AI Pin sploh kdo kupil, če pa je pametna ura praktičnejša. Avtonomija pa je tako ali tako znašala od dve do štiri ure. Recenzije so bile zato neprizanesljive.

Sedaj je proizvajalec AI Pin naprodaj, a vprašanje je, ali bo kdo imel interes zanj. Amazon, Apple, Google, Meta in Microsoft so največji igralci, ki pa imajo bodisi svoje, boljše rešitve, bodisi jih lahko razvijejo ceneje. Milijarda dolarjev za podjetje z zelo slabim izdelkom je res veliko.