Wing zaganja dostavo z droni na Finskem

Jurij Kristan

18. dec 2018 ob 07:32:57

Wing, Alphabetova hčerinska družba za dostavo z letečimi troti, namerava komercialni posel pognati prihodnjo pomlad na Finskem.

Čeprav novice o eksperimentih z letečo dostavo pridno polnijo splet že vsaj od leta 2013, ko so se pri Amazonu pričeli širokoustiti o skorajšnjem letanju do hišnega praga, takšnih storitev za navadne smrtnike še ni. Troti resda uspešno odmetavajo kri za transfuzijo v Ruandi in petičnežem dostavljajo malico na igrišča za golf, toda tovrsten transport je še vedno zelo omejene sorte.

V Alphabetovi družbi Wing nameravajo položaj spremeniti v začetku leta 2019, ko bodo zaštartali množično dostavo za širšo populacijo v Helsinkih z okolico. Storitev bodo izvajali s krilatimi droni dosega okrog deset kilometrov in nosilnostjo poldrugega kilograma tovora. Ta hip še ni čisto dorečeno, kaj bodo dostavljali, poudarek pa bo bržkone na hrani, zdravilih in gospodinjskih potrebščinah. Inženirji pravijo, da naj bi bilo zvočno in siceršnje onesnaženje zaradi letalnikov minimalno, najbolj pa jih ta hip zanima, kako se bodo njihove naprave obnesle v muhastem in hladnem finskem vremenu, ki bo za trote zajeten izziv.

Videti je, da so Finci precej naklonjeni eksperimentiranju z avtonomnim transportom, saj so v začetku decembra s pomočjo Rolls-Roycove tehnologije uspešno preizkusili tudi prvi robotski trajekt.