Google registriral prvi avtomobil brez voznika

Matej Huš

8. maj 2012 ob 22:48:24

Prihodnost avtomobilov ne vključuje voznikov, meni Google. Njihovi testi vozil brez voznika potekajo že nekaj časa, a na javnih ulicah v avtomobilu venomer potrebujejo človeka, ki bi prevzel nadzor, če bi šlo kaj narobe. Nevada je bila prva država v ZDA, ki je spremenila zakonodajo in dovolila registracijo vozil brez voznika za vožnjo po javnih cestah, če proizvajalec dokaže zadostno mero varnosti. Te dni je Googlova Toyota Prius postala prvi avtomobil brez voznika z registracijo za vožnjo po javnih cestah.

Nevadski DMV je po več testih na avtocestah v Carson Cityju in na polnih ulicah v Las Vegasu odločil, da je Googlov avto dovolj varen. Google trdi, da je avto celo varnejši od večine voznikov, saj je sprogramiran tako, da okoli vseh ovir vzdržuje zelo konzervativno varnostno razdaljo. Vodja DMV Bruce Breslow pa na pol zares dodaja, da vozniki avtomobilu veliko trobijo, ker vozi zelo in za človeško oko kar nekoliko preveč pazljivo.

Kako se prius ne zaleti? Na strehi ima lidar, ki zaznava pešce, kolesarje in ostala vozila, katerim se mora umikati. V času testiranja so prevozili 300.000 kilometrov brez ene same nesreče. Doleti so le en nalet, ko se je voznik za njim zaletel v priusa, ki je ustavil pred semaforjem. Ostale nesreče so se zgodile, ko je avto vozil voznik. Vozila brez voznika bodo imela izstopajoče rdeče tablice z matematično oznako za neskončnost, ki ponazarja prihodnost prometa. Ko vozila ne bodo več prototipi, bodo dobila zelene tablice.