Googlov pametni avtomobil brez voznika

Matej Huš

28. maj 2014 ob 20:54:52

Google je predstavil lastni samovozeči avtomobil brez voznika, ki je trenutno še v fazi prototipa, a naj bi okrog 200 delujočih primerkov izdelali že prihodnje leto. Google je na novinarski konferenci potrdil, da ne bodo predelovali modelov drugih proizvajalcev, ampak so pametni avtomobil razvijali sami od začetka. S tem je Google jasno potrdil, da so bili prvi poizkusi, ko so mehanizem za avtomatično vožnjo vgrajevali v avtomobile drugih proizvajalcev, zgolj to - poizkusi.

Vozilo nima pedalov za plin in zavoro niti volana, saj te funkcije opravlja sam. Prav tako nima ogledal, ker sistem za krmiljenje uporablja informacije, ki mu jih posreduje laserski sistem s 360-stopinjskim vidnim poljem. Avtomobil je videti podobno kot gondola na kolesih. Google pojasnjuje, da so želeli pripraviti dizajn, ki bo deloval čim manj agresivno in bo vzpodbudil lažji prehod na samovozeče avtomobile, hkrati pa mora biti tudi dovolj varen za okolico, zlasti za pešce. Načeloma bi moral biti pametni avtomobil varnejši od klasičnih, a za vsak primer je sprednji del obdan s stisljivo peno, vetrobransko steklo pa je fleksibilno, da bi bile poškodbe pešcev pri morebitnem trku čim manjše. Njegova hitrost je tudi omejena na 40 kilometrov na uro.

Ni še znano, kdaj bo pametni avtomobil dokončan in kdaj se bo prodaja začela. Google je le dejal, da naj bi imeli prihodnje leto okrog 200 delujočih primerkov, bržkone še vedno prototipov.

Google dodaja, da čeprav bodo avtomobil večidel izdelali sami, ga ne nameravajo tako tudi prodajati. V ta namen bodo poiskali partnerje. Preden bodo lahko ti avtomobili zavzeli ceste, pa bo potrebna še sprememba zakonodaje. Tudi v Kaliforniji, ki je najbolj liberalna pri samovozečih avtomobilih, zakonodaja zahteva, da lahko voznik v vsakem trenutku prevzame nadzor nad vozilom. V trenutnem prototipu to ni mogoče. Pri nas takšni avtomobili ne smejo sodelovati v prometu.