Rusija prepoveduje anonimen dostop do Wi-Fi

Matej Huš

9. avg 2014 ob 22:00:45

Rusija nadaljuje ukrepe za povečevanje nadzora nad internetom z obvezno identifikacijo vseh uporabnikov javnih brezžičnih omrežij. Po poročanju ruske tiskovne agencije je ruski premier Dimitrij Medvedjev podpisal ukaz o prepovedi nudenja anonimnega dostopa do interneta na javnih mestih, na primer v restavracijah, parkih, knjižnicah, postajah javnega prometa ipd. Uporabnik bo moral pred pričetkom uporabe potrditi svojo istovetnost z osebnim dokumentom, ponudniki pa bodo morali vzdrževati sezname uporabnikov. Možna bo tudi identifikacija s telefonsko številko, na katero bodo prejeli sms, poroča Ruska gazeta. Ukaz je Medvedjev podpisal precej nepričakovano in čeprav že velja, ponudniki infrastrukture in storitev še nimajo natančnih navodil, kako naj mu ugodijo in kaj natančno se od njih zahteva.

Spomnimo, da je v začetku tega meseca v Rusiji začel veljati kontroverzni zakon, ki uvaja strog nadzor nad objavami v internetu. Vsaka spletna stran, ki ima več kot 3000 obiskovalcev, se šteje kot medij in zanjo veljajo ista pravila. To vključuje obvezno razkritje istovetnosti avtorja, odgovornost za verodostojnost objavljenih informacij, prepoved objave državnih skrivnosti, pornografije in uporabe neprimernega jezika. Zlasti problematična je obvezna registracija pri Roskomnadzoru, s čimer zakonodaja de facto ukinja anonimne bloge. Roskomnadzor že od leta 2012 vzdržujejo črni seznam nedostopnih strani in domen in filtrirajo dostop do interneta; seveda se na seznamu prepovedanih strani najdejo tudi strani, ki so režimu nenaklonjene.

Julija letos je Rusija napovedala tudi prepoved hrambe osebnih podatkov v tujini in obvezno razkritje lokacije podatkov. Zakon se bo v celoti sicer začel izvajati leta 2016, njegovo nespoštovanje pa bo pomenilo uvrstitev strani na seznam blokiranih. Rusija uradno trdi, da je zakon namenjen zaščiti uporabnikov, a dejstvo je, da bo Rusija dosti laže prišla do podatkov, če bodo shranjeni na njenem ozemlju in pod njeno jurisdikcijo.

Tanya Lokshina, ki je pri Human Rights Watch zadolžena za Rusijo, opozarja, da vsi ukrepi Rusije proti internetni svobodi predstavljajo grožnjo internetni skupnosti. Rusija medtem trdi, da ne gre za nadzor in so strahovi o obveznem nošenju potnega lista za dostop do interneta pretirani. A za nakup SIM-kartice v Rusiji ga tako ali tako morate pokazati, torej je identifikacija prek smsa v bistvu enakovredna.