Rusija blokira strani nasprotnikov režima, odgovor napad DDoS

Matej Huš

15. mar 2014 ob 12:35:31

Rusija je včeraj začela blokirati dostop do spletnih strani, ki predsedniku Putinu niso naklonjene, poroča Reuters. Gre za strani Garryja Kasparova in Alekseja Navalnega, ki sta med Putinovimi najglasnejšimi kritiki.

Ruski ponudniki dostopa do interneta so namreč prejeli odredbo državnega regulatorja Roskomnadzora, da morajo preprečiti dostop bloga Navalnega, Kasparovega spletnega časopisa in strani grani.ru in ej.ru. Le dan pred to odločitvijo pa je bil odpuščen urednik neodvisnega medija Lenta.ru, potem ko so na strani objavili mnenje ukrajinske desnice.

Odzivi na blokado so precej burni. Urednik strani ej.ru Aleksander Riklin je blokado označil kot pošastno in napad na načela svobode govora. Tiskovna predstavnica Navalnega pa je povedala, da gre naslednjo potezo v čiščenju medijskega prostora, ki se ga je lotil Putin.

Uradni Kremelj odgovarja, da so strani kršile zakon iz leta 2012, ker so pozivale k nezakonitemu ravnanju in k množičnim protestom. Navalni pa naj bi s svojo strani kršil pogoje svoje zaporne kazni, ki jo prestaja na domu.

Spomnimo, da je EFF letos Rusijo uvrstil na svoj vsakoletni seznam sovražnikov interneta, kamor se zavihtijo države, ki izvajajo cenzuro interneta. Ruski zakon iz leta 2012 je obljubljal zajezitev otroške pornografije, trgovine z mamili in promoviranja samomorov, a ga oblasti prikladno uporabljajo tudi za cenzuriranje politične konkurence.

Kremelj dobil tudi že povračilni odgovor. Skupina Anonymous Caucasus, je napadla spletne strani ruskega predsednika, centralne banke, zunanjega ministrstva in še nekatere druge, ki so bile zaradi napada DDoS nekaj časa nedosegljive. Uradno napad naj ne bi bil povezan z blokado, vendar pa časovno sumljivo sovpada.