Londonsko vozlišče prenehalo izmenjevati promet z ruskimi operaterji

Matej Huš

18. mar 2022 ob 00:28:47

Londonsko internetno stičišče LINX je iz izmenjave prometa izključilo dva ruska ponudnika interneta. Državni telekom Rostelecom in mobilni operater Megafon ne moreta več sodelovati na LINX-u, medtem ko nemško in nizozemsko vozlišče DE-CIX in AMS-IX za zdaj ne načrtujeta podobnih ukrepov. LINX se je za ukrep odločil že minuli teden, in sicer zaradi vojne v Ukrajine in posledičnih sankcij, ki so jih zoper Rusijo uvedle zahodne države. Oba operaterja zagotavljata, da to ne bo vplivalo na povezljivost, ker da sta prek LINX-a že tako ali tako izmenjevala minimalne količine prometa, zato bodo zlahka našli alternative. Iz Megafona pa so sporočili, da bi zaradi nizkega prometa v vsakem primeru sami prekinili sodelovanje z LINX-om.

LINX je eno pomembnejših stičišč, kamor se povezuje 950 različnih omrežij. Med njimi je tudi Rostelecom, ki je največji ponudnik interneta v Rusiji, saj ima 11 milijonov strank. Gre za naslednika podjetij SovTelekom in Swjasinwest-Holding, ki upravlja z največjo internetno hrbtenico v Rusiji. Megafon pa je eden izmed velikih ponudnikov mobilne telefonije, saj ima 62 milijonov strank. Vodilni v podjetjih so na seznamu posameznikov, proti katerim so uvedli sankcije.

Omejevanje dostopa do interneta je skrajni ukrep, ki se mu ponudniki infrastrukture izogibajo. V DE-CIX so pojasnili, da so sami del globalne in nevtralne infrastrukture, ki omogoča internet, zato je njihova dolžnost in odgovornost sisteme ohranjati dostopne. Še zlasti v kriznih obdobjih je pretok informacij ključen. Podobno menijo tudi v AMS-IX, kjer so se odločili, da je ohranjanje nevtralne infrastrukture prioriteta. Pretrganje komunikacije ne more pomagati h koncu vojne, dodajajo.

A vsi niso tega mnenja. Doslej sta Cogent in Lumen, ki nudita prenos po hrbtenici, že odrekla gostoljubje ruskim strankam. Zaradi sankcij pa zahodna podjetja, ki postavljajo infastrukturo, te ne morejo več prodajati ali graditi v Rusiji.