Rusija sprejela protiblogerski zakon

Matej Huš

7. maj 2014 ob 20:07:43

Rusija je naslednja v vrsti držav, ki se trudijo zauzdati internet in ga spraviti pod nadzor. Ruski predsednik Vladimir Putin je namreč ta teden podpisal kontroverzni zakon, ki bo začel veljati 1. avgusta in uvaja strožji nadzor nad objavljanjem vsebin na internetu, ukinja anonimnost komentarjev in prepoveduje obscene besede.

Zakon, ki so ga mediji poimenoval kar protiblogerski zakon, določa, da vsako spletišče, ki ima dnevno več kot 3000 obiskovalcev, šteje kot klasični medij in da zanj veljajo enaka pravila. To zadeva predvsem bloge, ki imajo toliko obiskovalcev, saj bodo odslej odgovorni za verodostojnost objavljenega, prav tako ne bodo smeli razkrivati državnih skrivnosti, objavljati pornografije ali vulgarnih besed, spoštovati bodo morali volilno zakonodajo itd. Prepovedano bo anonimno objavljanje blogov, zato bodo morali blogerji javno razkriti svoje pravo ime in se tudi registrirati pri Roskomnadzoru. Ponudniki gostovanja pa bodo morali organom posredovati informacije o popularnosti blogov. Spoštovanje zakona bo nadziral Roskomnadzor, ki v Rusiji že vzdržuje črni seznam blokirani strani. Novinarji brez meja dodajajo, da se zakon nanaša tudi mikrobloge in družabna omrežja, kadar presežejo število 3000 obiskovalcev dnevno. Kako bodo določali, kateri blog preseže 3000 obiskovalcev dnevno, ni povsem jasno. Zakonodaja določa, da bo to ugotavljal Roskomnadzor. Yandex in LiveJournal, ki gostita številne bloge, sta že napovedala, da se bodo števci obiskov ustavili pod 3000, da ne bodo Roskomnadzoru olajševali dela.

To ni prvi zakon, ki omejuje svobodo na internetu v Rusiji, saj ta upada že vse od leta 2012, ko so uvedli črni seznam blokiranih strani in preventivno blokiranje strani. Ker je mogoče strani na črni seznam uvrstiti brez sodne odredbe, blokirajo tudi strani nasprotnikov režima. Kazni za posameznike, ki bodo kršili nov zakon, kateremu neodvisni mediji očitajo ohlapnost, bodo znašale od 10.000 do 30.000 rubljev (200-600 evrov).