V vzhodni Ukrajini internetni promet že teče prek Rusije

Matej Huš

19. jun 2022 ob 01:01:55

Ko je Rusija leta 2014 zasedla Krim, spočetka na prvi pogled ni bilo sprememb pri dostopu do interneta. A Rusija se je sistematično lotila preusmerjanja internetnega prometa, ki je od leta 2017 v celoti tekel prek Rusije. Zgradili so nova podmorska kabla, ki sta Krim prek Kerškega preliva povezali z Rusijo. Na Krimu so vzpostavili operaterja Miranda Media, prek katerega je tekel ves internetni promet, Miranda Media pa je bil povezan z rusko infrastrukturo. Podobno se sedaj dogaja v Donbasu.

Po nekaj začetnih poizkusih je 30. maja v Hersonu internetni promet začel teči prek Rusije. Kdor je dotlej uporablja ponudnika dostopa do interneta KhersonTelecom (SkyNet), je to lahko počel še naprej, a večina sploh ni opazila, da se je ta povezoval z Miranda Media. To je pomembno, ker je slednja povezana z Rostelecomom, ki je pod nadzorom ruskih oblasti. Podobno je tudi v Lugansku, Donetsku in Zaporožju. Čeprav je ukrajinskih ponudnikov dostopa do interneta več kot tisoč, večinoma vsi preusmerjajo promet prek Rusije.

Ruski internet ni svoboden, saj Kremelj nadzoruje pretok informacij in lahko tudi blokira nezaželene vsebine. To pomeni, da je sedaj v teh delih Ukrajine dostop do neodvisnih informacij otežen, saj jih lahko ruske oblasti kadarkoli blokirajo. V nekaterih primeri je okupator v Ukrajini fizično izklopil internetno infrastrukturo, v drugih je poskrbel za prevezavo v Rusijo. Kadar lokalni ponudniki tega nočejo storiti, lahko to storijo Rusi sami. Rusija ima tudi možnost prestrezanja elektronskih sporočil, mobilnih sporočil in drugih vrst komunikacije.

Pojavile so se tudi neoznačene kartice SIM, ki uporabljajo številke države +7 (Rusija). Pojavili so se tudi ruski mobilni operaterji , ki delujejo paralelno z ukrajinskimi.