Rusija čedalje bolj izolirana od interneta in elektronskih plačilnih storitev

Matej Huš

7. mar 2022 ob 00:14:28

Vsi večji ponudniki elektronskih plačilnih storitev so zaradi invazije na Ukrajino prekinili delovanje v Rusiji, kar bo povzročilo hude preglavice vsem prebivalcem. Vsi trije ponudniki plačilnih kartic so sporočili, da v Rusiji izdane kartice MasterCard, Visa in American Express ne bodo več delovale izven države. Drži tudi obratno, in sicer v tujini izdane kartice ne bodo več delovale v Rusiji. Internetni ponudnik plačilnih storitev PayPal se pridružuje bojkotu in je prenehal ponujati svoje storitve v Rusiji. Nekaj časa bo še možno dvigniti obstoječe stanje na ruskih računih. Tudi Wise in Remitly sta prekinila poslovanje v Rusiji.

Druga tehnološka izolacije Rusije se odvija na internetni infrastrukturi. Ameriški Cogent Communications, ki sodi med večje ponudnike povezljivosti v internetu (tehnično gledano niso Tier 1, se pa obnašajo podobno), je prekinil povezave z ruskimi strankami. Med njimi so tudi velikani, na primer Rostelecom, Yandex in mobilna operaterja MegaFon in VEON. Prekinitev sicer ne pomeni, da Rusija ne bo imela več dostopa do svetovnega interneta, bo pa ta počasnejši.

Tudi na ruski strani niso ravno zavezani prostemu dostopu do interneta. V Rusiji so že blokirali Facebook in omejili dostop do drugih zahodnih družbenih omrežij. Regulator Roskomnadzor obtožuje Facebook in druga omrežja cenzure, potem ko so ta vzpostavila mehanizme za preverjanje objavljenih informacije (fact checking). Težave so tudi pri dostopu do Twitterja, TikToka in YouTuba. Blokirani so tudi vplivni zahodni mediji, denimo BBC, Voice of America, Radio Free Europe/Radio Liberty in Deutsche Welle. Večina jih je poročanje iz Rusije prekinila sama, ker nova zakonodaja predpisuje visoke kazni za objavljanje novic, ki so po mnenju Kremlja lažne novice.

Na mizi so bile tudi radikalnejše ideje, denimo izključitev ruske vrhnje domene .ru. ICANN je na poteze odgovoril negativno. Še nekaj drugih podjetij, denimo Amazon, se še ni opredelilo, kaj bodo storili. Zaradi sankcij pa kaj dosti izbire v resnici ne bodo imeli.