Microsoft bo odpuščal

Matej Huš

15. jul 2014 ob 22:31:24

Očitno je po prevzemu Nokie v Microsoftu napočil čas, da malo prevetrijo svoje vrste in začno odpuščati. Načrti še niso uradni, a Bloomberg že poroča, da bo Microsoftov novi izvršni direktor Satya Nadella že prihodnji teden najavil največji paket presežnih delavcev po čistki iz leta 2009.

Trenutno je v Microsoftu več kot 127.000 zaposlenih, saj je prevzem Nokie prinesel 30.000 novih, kar bodo znižali za nekaj odstotkov. Leta 2009, ko so zadnjikrat opazneje odpuščali, so se poslovili od 5800 zaposlenih, tokrat pa naj bi jih bilo še več. V okviru prestrukturiranja bodo odpuščali inženirje, tržnike in menedžerje, katerih delo se po nakupu Nokie sedaj podvaja. Predvsem inženirji, ki so se ukvarjali s testiranjem izdelkov, bodo postali nepotrebni, pravi Nadella, saj bodo njihovo delo prevzeli razvojni inženirji (tretja velika skupina pa so inženirji v menedžerskem delu).

Nadella je v intervjuju povedal, da pripravlja spremembe v Microsoftu. Podjetje se mora bolj posvetiti svojemu poslanstvu oziroma najprej ponovno ugotoviti, kje bi to sploh bilo, potem pa postati učinkovitejše. Za zdaj se zdi, da bodo glavne prioritete mobilne naprave, storitve v oblaku in programska oprema za domače in poslovne uporabnike. To je tudi razlog za Nadellov prihod za krmilo podjetja, saj je njegova naloga storiti tisto, česar Ballmer ni zmogel - enakovredno konkurirati Applu in Samsunugu, saj trg osebnih računalnikov stagnira.

Microsoft ni edini velikan, ki se je lotil čiščenja svojih vrst. Yahoo je naprimer odpustil precej zaposlenih in prepovedal delo od doma, čemur je sledil tudi Hewlett-Packard. Odločitev je bila pravilna.