Yahoo začenja masovna odpuščanja

Matej Huš

5. apr 2012 ob 11:06:15

Kot smo napovedali včeraj, je Yahoo resnično objavil načrt velikih odpuščanj, s katerimi želi novi izvršni direktor podjetja rešiti, kar se rešiti da. Brez dela bo ostala skoraj šestina zaposlenih.

Izvršni direktor Scott Thompson je zaposlenim včeraj poslal obvestilo (besedilo okrožnice), da bodo zaradi prestrukturiranja odpustili 2000 zaposlenih, kar predstavlja 14 odstotkov vseh zaposlenih. Yahoo naj bi s tem poslal vitkejše podjetje, ki se bo laže posvetilo svojemu glavnemu poslanstvu (to je oglaševanje in spletno iskanje). Yahoo ima namreč 14.000 zaposlenih in je lani zbral pet milijard dolarjev prihodkov, precej manjši Google s 3.200 zaposlenimi pa 3,7 milijarde.

To ni prvo odpuščanje v Yahooju, je pa po absolutnem številu in v odstotkih najbolj množično (leta 2008 so odpustili 1500 ljudi). Z novim krogom odpuščanj kanijo privarčevati 375 milijonov dolarjev letno. Podatkov o odpravninah, ki jih bodo izplačali, niso razkrili. Znano pa je, da bo enkratni strošek prestrukturiranja z odpuščanjem znašal 125-145 milijonov dolarjev.

Investitorji nad ravnanjem uprave niso navdušeni. Yahoojev največji lastnik, hedge sklad s 5,8-odstotnim tržnim deležem v podjetju, je tako že izrazil razočaranje nad odpuščanji, ki so jih izvedli še preden je Thompson razkril svoj strateški načrt za revitalizacijo podjetja. Delnice podjetja so po objavi odpuščanj izgubile 0,6 odstotka, več podatkov pa bo podjetje razkrilo čez 14 dni ob objavi poslovnih rezultatov za prvi letošnji kvartal.