Tudi Hewlett-Packard ukinja delo od doma

Matej Huš

9. okt 2013 ob 22:28:08

Hewlett-Packardova izvršna direktorica Meg Whitman je začela ukinjati delo od doma, ki je bilo tudi v HP-ju pogosta praksa. Toda v nasprotju z Yahoojem, ki je spremembo uvedel skorajda čez noč in brez izjem, zaradi česar so med zaposlenimi sprožili pravi revolt, Whitmanova uporablja mehkejše prijeme.

Spomnimo, da je Yahoojeva izvršna direktorica Marissa Mayer ob nastopu funkcije dobila težko nalogo, da podjetje reši pred zatonom v nepomembnost (manj pesniško temu pravimo upad tržnega deleža, znižanje dobičkonosnosti in v skrajnem primeru stečaj). Eden izmed pomembnih aspektov je tudi občutek pripadnosti kolektivu, ki se je v Yahooju razvodenel. Da bi ga povečala, je Mayerjeva odredila obvezno delo iz pisarn. S tem je precej razburila številne zaposlene, ki so od doma delali zaradi najrazličnejših razlogov. Seveda so bili med njimi tudi takšni, ki niso počeli nič koristnega, a v splošnem je bila poteza pravilna in koristna.

Tudi v HP-ju ugotavljajo, da je podjetje več kot le vsota prispevkov posameznih zaposlenih. Dobre ideje se rojevajo v pogovorih, tako formalnih kakor neformalnih, zato potrebujejo vse zaposlene na licu mesta.

Razlogi, da so zaposleni v HP-ju delali od doma, so bili zelo različni. Eden izmed njih je bil povsem prostorski, ker podjetje nima dovolj prostorov za vse zaposlene. Točnih številk ni, a od približno 300.000 zaposlenih naj bi jih okoli 80.000 delalo od doma.

V dokumentu, ki so ga poslali zaposlenim, piše, da bo nova ureditev "pomagala ustvariti bolj povezan kolektiv in prispevala k večji stopnji sodelovanja in inovativnosti". Z drugimi besedami: ljudje se morajo pogovarjati. Dikcija je precej razumna, saj je Whitmanova ljudem povedala, da je zaželeno, da odslej delajo iz pisarn, še zlasti če imajo svojo mizo (vsi je nimajo), če živijo blizu (za ameriške razmere!) in če že sedaj kakšen dan delajo v pisarni. Ob tem je razumljivo, zakaj se je spremembe lotila precej bolj mehko kakor Mayerjeva. Slednja je imela okrog 12.000 zaposlenih v Yahooju in čeprav je sprememba prizadela le nekaj sto zaposlenih, je sprožila glasen revolt. HP ima 300.000 zaposlenih, nova politika pa bo neposredno vplivala na več deset tisoč ljudi.