V Yahooju nič več dela od doma, zaposleni besni

Matej Huš

24. feb 2013 ob 02:21:19

O delu od doma z uporabo modernih telekomunikacijskih smo pisali že večkrat. Študije in nekateri primeri iz prakse kažejo, da čeprav v tem primeru nimamo šefa, ki nam lahko vsak trenutek stopi v pisarno, storilnost naraste. Ljudje niso le učinkovitejši, ampak tudi delajo več, podjetje pa privarčuje pri obratovalnih stroških za delovne prostore. Pričakovali bi torej, da bodo podjetja zelo zagreta za to vrsto dela, a realnost ni tako enostavna. Yahoo je eno izmed podjetij, ki delo od doma celo ukinja.

Yahoojeva izvršna direktorica Marissa Mayer je zaposlenim poslala okrožnico, v kateri jih obvešča, da bo od junija delo na domu preteklost. To je razjezilo številne zaposlene, zato ni nenavadno, da se je okrožnica zelo hitro znašla na internetu. V njej Mayerjeva zapisala, da mora Yahoo delovati kot celota, zato je nujno, da so tudi zaposleni fizično skupaj. Seveda večina ljudi tako ali tako večino časa dela iz Yahoojevih pisarn, a nekateri inženirji imajo dogovore, da lahko kakšen dan v tednu delajo od doma. Nekaj sto zaposlenih pa v celoti dela od doma, saj jim delo to dopušča. In načeloma živijo v krajih, kjer Yahoo sploh nima pisarn. Ti bodo imeli največje težave, saj se bodo morali preseliti bodisi poiskati novega delodajalca.

Uradni Yahoojev odziv se seveda glasi, da internih zadev ne komentirajo. So pa precej bolj žolčni neuradni odzivi inženirjev, ki so besni nad izvršno direktorico. Po eni strani je novo ureditev predstavila precej oholo ali milo rečeno neposrečeno, po drugi strani pa se poraja vprašanje o smiselnosti ukrepa. Že če odmislimo vse statistično dokazane prednosti dela od doma in upoštevamo njene argumente, torej da so neformalni pogovori, druženje ob kavah in izmenjevanje mnenj v živo pomembni za kresanje novih idej, se še vedno poraja vprašanje, kako bo to vplivalo na motivacijo zaposlenih. Večina podjetij v Silicijevi dolini zaposlene motivira tako, da jim v kampusih nudijo fitnese, telovadnice, brezplačne obroke, vrtce in podobno, redkokje pa jim strogo odrejajo, koliko ur morajo biti tam dnevno prisotni. Ali je en dan v tednu dela od doma res tako velika izguba za podjetje in timski duh, da zaradi tega velja ubijati motivacijo zaposlenih, presodite sami.