Google s preveč denarja, zato gre v tujino po nakupih

Matej Huš

21. maj 2014 ob 23:36:22

Google namerava v prihodnosti za nakupe podjetij izven ZDA odšteti od 20 do 30 milijard dolarjev, je mogoče prebrati v decembrskem pismu ameriškemu regulatorju trga vrednostnih papirjev (SEC), ki so ga razkrili ta teden. Omenjena sredstva ima Google (vsaj formalno) parkirana v tujini, ker s tem za nedoločen čas odložijo ugotavljanje davčne obveznosti. Takoj ko bi ta denar prenesli nazaj v ZDA, bodisi za izplačilo dividend bodisi za prevzeme v ZDA, bi bil ta dobiček obdavčen, zato ga je Googlu v interesu investirati v tujini.

SEC je namreč od Googla zahteval pojasnila, kaj nameravajo storiti s tem denarjem, saj je odlog davčne obveznosti in parkiranje denarja v tujini načeloma dopustno le, če ima podjetje za to utemeljene razloge, kot so bodoči prevzemi izven ZDA. Trenutno ima Google v tujini parkiranih 34,5 milijarde dolarjev denarnih rezerv od skupno 59,5 milijarde. To je veliko, a še vedno več kot dvakrat manj od Applove pogače.

Trideset milijard dolarjev je veliko denarja in ga ni enostavno porabiti, četudi podjetje veliko nakupuje. Eden največjih Googlovih nakupov je bila Motorola Mobility, za katero so odšteli 12,5 milijarde dolarjev, sedaj pa jo Lenovu prodajajo štirikrat ceneje. Pri prevzemih je treba torej tudi paziti, čeprav teh številk ne moremo neposredno primerjati, saj bo Google obdržal večino patentov in še nekaj druge intelektualne lastnine iz Motorole Mobility.

Za perspektivo: v letu 2013 je Google za prevzeme odštel 1,4 milijarde dolarjev, od česar je levji delež odpadel na Waze. Želeli pa so kupiti še neimenovano podjetje, za katero bi odšteli med štirimi in petimi milijardami dolarjev, a je prevzem potem iz nerazkritih razlogov padel v vodo. Tudi letos je Google kar priden prevzemnik, saj so januarja za 400 milijonov dolarjev kupili DeepMind in za 3,2 milijarde dolarjev Nest, februarja Spider.io in maja Rangespan, če navedemo le nekaj večjih nakupov.

Ti nakupi so nujno potrebni, ker Googlov kup denarja v tujini raste. V pismu so zapisali, da pričakujejo rast kumulativnih denarnih zalog denarja izven ZDA. Zato poleg podjetij investirajo tudi v podatkovne centre in intelektualno lastnino izven ZDA. V prihodnosti nameravajo za nove podatkovne centre porabiti od dva do štiri milijarde dolarjev; nove gradijo ali so jih že zgradili na Finskem, Tajvanu, Irskem, v Belgiji in Singapurju. Prav tako kupujejo nepremičnine za vse svoje centre, da niso več najemniki. Kar se tiče intelektualne lastnine, so leta 2012 v raziskave in razvoj vložili 6,8 milijarde dolarjev, od tega polovica izven ZDA.

Vse to kaže, da mora biti Google precej inovativen, če želi koristno porabiti denar, ki ga ima izven ZDA. Alternativa je seveda precej manj privlačna - enostavno prelitje dobičkov v matično državo, plačilo davka na dobiček in razdelitev delničarjem v obliki dividend.