Ameriške IT-multinacionalke se izogibajo davkom

Matej Huš

22. okt 2010 ob 07:17:44

Izogibanje plačevanju davkov v vseh državah grdo gledajo, a praksa sama po sebi za razliko od utajevanja davkov ni nelegalna. Zlasti podjetja v državah z visoko obdavčitvijo dobička poizkušajo s kreativnim računovodstvom svojo davčno obveznost zmanjšati. Ameriške IT-korporacije niso pri tem nobena izjema, ugotavljajo na Bloombergu. Vodilni pri tem početju je Google, ki je s premetenimi transakcijami uspel efektivno obdavčitev svojega čezmejnega dobička znižati na 2,4 odstotka (celotnega pa na 22,2 odstotka), s čimer so v zadnjih treh letih privarčevali 3,1 milijarde dolarjev ali, povedano drugače, povečali svoj dobiček za četrtino. Enake taktike uporabljajo tudi drugi, med njimi tudi Apple, Microsoft, IBM in Oracle, ki so si stopnje obdavčitve znižali na 4,5 do 25,8 odstotka.

Davek na dobiček v ZDA znaša 35 odstotkov, kar je po mnenju podjetij preveč. V Franciji na primer znaša 34,4 odstotka, v Nemčiji 30,2 odstotka in na Japonskem 39,5 odstotka.

Podjetja uporabljajo več metod za zniževanje davčne obveznosti. Ena so transferne cene, s čimer označujemo cene za storitve, ki jih matičnemu podjetju zaračuna podružnica v davčno ugodnejši državi z namenom spremembe finančnega izida. Zakonodaja to pozna in skrbno pazi, da so cene storitev med povezanimi subjekti realne in da so bile storitve dejansko izvršene. Bolj zapletena je tako imenovana dvojna irska metoda, ki jo omogoča irska zakonodaja. Podjetje ustanovi dve podružnici - ena je registrirana in posluje na Irskem, ki plačuje licenčnino drugi podružnici, ki je prav tako locirana na Irskem, a ima sedež na Kajmanskih otokih, Bermudih ali v kakšni drugi davčni oazi.

Google svojo intelektualno lastnino zaščiti pri Google Ireland Holdings, ki je podjetje, registrirano na Irskem. Ta ima v lasti Google Ireland Limited, ki prodaja oglaševalski prostor podjetjem v Evropi, na Bližjem vzhodu in v Afriki (regija EMEA) in plačuje Google Ireland Holdings lincenčnino za to. Google Ireland Holdings ima upravo na Bermudih, kamor se stekajo plačila licenčin prek ovinka na Nizozemskem, ki so tako efektivno obdavčena z 2,4-odstotno davčno stopnjo. Na Bermudih so podjetja v obliki d.n.o (družba z neomejeno odgovornostjo), ki jim ni treba razkrivati finančnih izkazov.

Če bi Google plačal ves davek v ZDA, bi bila danes njegova delnica vredna 100 dolarjev manj (trenutno je okrog 600 dolarjev), so izračunali analitiki pri Benchmark Co. Google seveda ni izjema, saj podobno počnejo vsi. Ameriški proračun naj bi samo zaradi tega izgubil 60 milijard dolarjev.