Googlova umetna inteligenca na lov za očesnimi bolezni

Matej Huš

6. jul 2016 ob 10:52:14

Oddelek za umetno inteligenco DeepMind v Googlu ne igra le goja, temveč se bo lotil tudi zelo praktične naloge. V sodelovanju s kliniko za očesne bolezni Moorfields v Londonu se bo umetna inteligenca iz posnetkov očesa naučil prepoznavati bolezni oči. Petletni projekt bo zajemal posnetke oči milijona bolnikov iz Moorfieldsa, podatki pa bodo popolnoma anonimizirani.

Na številne bolezni, ki ogrožajo vid, lahko izkušen zdravnik posumi iz pregled posnetka očesa, na primer na diabetično retinopatijo (bolezen očesne mrežnice zaradi povečane koncentracije sladkorja v krvi) ali starostno degeneracijo rumene pege. DeepMind se želi z analizo milijona posnetkov naučiti prepoznavanja začetnih stadijev teh in podobnih bolezni, kar bi lahko rešilo vid več tisoč ljudem. DeepMind bo analiziral tako slike očesnega ozadja (fundus image) kakor tudi posnetke optične koherentne tomografije (OCT), torej tridimenzionalne posnetke mrežnice. V projektu želijo z umetno inteligenco oziroma strojnim učenjem poiskati trende, ki bodo omogočili zgodnje napovedovanje teh bolezni, torej še preden bi jih iz slike prepoznal zdravnik.

To ni prvi zdravstveni projekt DeepMinda, je pa prvi aplikativni, kjer bo cilj postavljanje diagnoz. Predhodni projekti so se v glavnem osredotočali na podporne storitve, denimo razvoj aplikacij.

Prav tako ni prvi primer uporabe umetne inteligence in ogromnih baz podatkov za iskanje zaključkov v medicini. IBM-ov Watson se že lep čas trudi postati najboljši zdravnik na svetu, ki bi poznal vse članke, vse knjige in vse diagnoze na svetu, rezultat pa so že nekateri predlogi za potek zdravljenja.