Leto dni po koncu podpore Windows XP še vedno brca

Matej Huš

24. mar 2015 ob 09:46:05

Bliža se 8. april, ki bo sicer povsem običajen dan, s to izjemo, da bo minilo leto dni od izteka podpore za Windows XP. Operacijski sistem iz leta 2001 je bil uradno upokojen šele lani. To je pomembno zato, ker je kljub izjemno dolgemu stažu in večmesečnim opozorilom o poteku podpore svoj konec dočakal kot izjemno razširjen sistem. Številni institucionalni uporabniki, med njimi britanski in nizozemski javni sektor, ameriška davkarija in berlinska mestna uprava, če naštejemo le največje, so namreč Microsoftu plačali za leto dni dodatne varnostne podpore. Ta se počasi izteka.

Pregovorno pedantni Nemci na primer še vedno zaostajajo pri migraciji z Windows XP na modernejše sisteme. Berlinska mestna uprava je imela v začetku leta 2014, torej dobre tri mesece pred upokojitvijo Windows XP, na tem sistemu še 66 odstotkov vseh svojih računalnikov! Tu ne gre za majhne številke, temveč zajetnih 70.000 računalnikov. Ker je bilo nemogoče posodobiti toliko sistemov v tako kratkem času, so z Microsoftom sklenili pogodbo v vrednosti 300.000 evrov, da bodo še leto dni zagotavljali varnostne popravke za Windows XP. Ta se izteče aprila letos, situacija pa ni dosti boljša. V začetku leta je bilo še vedno 38 odstotkov računalnikov z Windows XP. Novejših podatkov ni, a gotovo Windows XP še niso uspeli izkoreniniti.

Nemci niso nobene črne ovce, saj je delež Windows XP po celem svetu še vedno zaskrbljujoče visok. Po podatkih NetMarketShare je približno petina vseh računalnikov na svetu, s katerimi ljudje dostopajo do interneta, še vedno ujetnikov Windows XP. Presenetljivo je, da se je trend v zadnjih mesecih obrnil. Novembra lani je bil delež Windows XP 13-odstoten, potem pa je konstantno rasel do sedanjih 20 odstotkov. Tudi v Sloveniji je Windows XP še kako razširjen.

Za tiste institucije, ki se Windows XP do aprila ne bodo znebile, obstajata še dve leti podpore, ki pa ne bo poceni. V drugem letu se bo cena podvojila, v tretjem pa najbrž kar trojna.