Bankomati bodo preskočili Windows 8

Matej Huš

5. jun 2015 ob 17:45:13

Tudi bankomate poganja svoj operacijski sistem, ki je največkrat kar Windows XP. Posodobitve so redke, zato velja omeniti, da je ATMIA (ATM Industry Association) izdal priporočilo, naj vse vmesne verzije preskočijo in naj nanje po izidu Windows 10 začnejo nameščati kar najnovejši sistem. Ta bo tam ostal več let, ko bo podpora za Windows 7 in Windows 8 že potekla.

Situacija je namreč trenutno precej kritična. Lanska raziskava je pokazala, da je Windows 7 nameščen le na odstotku evropskih bankomatov. Osupljivih 89 odstotkov še vedno teče na nepodprtih in nezaščitenih Windwos XP, preostanek pa na Windows NT, 2000 in OS/2. V Sloveniji je situacija podobna, saj še vedno večino bankomatov poganja Windows XP. Pri tem gre večinoma za verzijo Windows XP Embedded, ki ima sicer podaljšano podporo do aprila 2016, a vseeno gre za zelo star sistem.

Izvršni direktor ATMIA Mike Lee je zato upravljavce bankomatov pozval, naj začnejo migracijo 2020 (tako se imenuje, ker se tedaj izteče podpora za Windows 7) čim prej. Dodal je, da razvijajo Next Generation ATM Architecture (NGATMA), kjer bodo na bankomate namestili tudi Linux oziroma Android. Še vedno bo večina sicer ostala na ekosistemu Windows, kjer bo Windows 10 po Leejevih besedah zaradi nove filozofije en sistem za vse naprave prinesel številne prednosti zlasti na področju varnosti. Hkrati je pozval upravljavce bankomatov na Windows XP naj sploh ne čakajo na izid Windows 10, temveč se nadgradnje (bržčas na Windows 7) lotijo takoj.