Zakaj Microsoft spet posodablja Windows XP?

Matej Huš

14. jun 2017 ob 15:01:36

Ne glede na kričanje in negodovanje uporabnikov se je Microsoft doslej enega pravila držal. Ko je konec, je konec. Uradna, razširjena, podaljšana in kar je še teh pridevnikov podpora za Windows XP se je iztekla 8. aprila 2014, torej 12 let po izidu. Microsoft je na to opozarjal več kot leto prej in ponavljal, da bo tem datumu ne bo več nikakršne podpore. To vključuje tudi varnostne popravke.

Vse to je veljalo na papirju, a je Microsoft včeraj izdal posodobitev za Windows XP. To je že tretjič po uradnem koncu podpore, da je Microsoft prelomil besedo in vendarle izdal kakšen popravek za odpisano in podprto programsko opremo. Nazadnje se je to zgodilo pred mesecem dni prav z Windows XP, ko je razsajal WannaCry, včeraj pa ponovno. Prvi primer pa je bil leta 2014, tik po koncu podpore za Windows XP, ko so vendarle izdali še en popravek. To pot je Microsoft popravil luknje, ki jih je izkoriščala CIA, kar so razkrili dokumenti The Shadow Brokers.

Zastavlja se vprašanje, kakšno sporočilo Microsoft s tem pošilja. Po eni strani je treba razumeti, da je Microsoft v sila neugodnem položaju. Windows XP je star in z vidika modernih tehnologij res zastarel sistem, a ima še vedno nezanemarljiv tržni delež. V resnici je njegova vloga še pomembnejša, kot bi nakazovale gole številke, saj so ga domači uporabniki z novimi računalniki verjetno nadgradili, medtem ko so ti postopki v podjetjih in organizacijah počasnejši. Tam Windows XP marsikod še vztraja.

Microsoft je porabil ogromno energije in denarja, da je svoje stranke prepričal, da konec podpore pomeni skrajno točko, ko bo treba nadgraditi. Če ne drugega, se je glasil argument, se novo odkrite ranljivosti ne bodo popravljale. Vsak popravek za Windows 7 in novejše bo hkrati razkril luknje, ki so v Windows XP, a se ne bodo krpale. Sedaj pa Microsoft sporoča, da situacija ni tako kritična. Čeprav so vsakokrat zatrdili, da gre za enkratni dogodek zaradi izrednih okoliščin, je sporočilo postalo: kar uporabljajte Windows XP, saj bomo popravke, če bo kaj res hudega, izdali. Toda to ni res. Windows XP manjka kopica novih tehnologij in orodij, zaradi katerih je kljub morebitnim popravkom manj varen od novih operacijskih sistemov.

Dokler bo Windows XP imel kaj uporabnikov, se bodo ponavljale težnje za "še en zadnji popravek". In dokler bodo ti prihajali, bo Windows XP imel še kaj uporabnikov. Microsoft bi moral tu reči bobu bob in uporabnikom pokazati, da konec podpore pomeni točno to. Konec.