Novosti iz Intela: Haswell-E, namizni Broadwell in Ready Mode

Matej Huš

21. mar 2014 ob 20:42:28

Intel je na Game Developers Conference v San Franciscu napovedal nekaj novosti, ki nam jih bodo postregli v nadaljevanju leta. Poleg novih procesorjev Haswell-E, Broadwella za namizne računalnike in praznične izdaje Pentiuma (Anniversary Edition) je tu tudi tehnologija Ready Mode za varčevanje z energijo.

Lepo po vrsti. Haswell-E je po zgledu E-verzij prejšnjih arhitektur Ivy Bridge in Sandy Bridge ekstremna različica te arhitekture, kar pomeni, da bo tekel z nekoliko višjim taktom in da bo imel do osem jeder. Poleg tega bo podpiral pomnilnik tipa DDR4 in Intelov novi vezni nabor X99. Te procesorje bomo ugledali v drugi polovici tega leta, optimistično pa lahko kasneje pričakujemo še več kot osem jeder, kot se je to zgodilo na primer z Ivy Bridge-E, ki jih ima do 15. Kaj točno bo X99 ponujal, še ni znano, zagotovo pa USB 3.0, SATA 6 Gbps, Flex IO (možnost več PCIe 2.0 rež namesto priključkov USB in SATA), M.2 itd.

Naslednji je tu Broadwell, za katerega smo skorajda verjeli, da bo na voljo le za prenosne računalnike in ostale sestavljene sisteme, pa nas je Intel lani presenetil. Dočakali bomo tudi škatlasto verzijo za namiznike. Broadwell bo peta generacija procesorjev in pomanjšava Haswella na 14 nm, imel bo grafično jedro Intel Iris Pro. Ti neodklenjeni procesorji bodo potrebovali matične plošče z veznim naborom serije 9.

Hkrati letos mineva 20 let od začetka znamke Pentium. Da bi jo obeležili, bodo izdali Pentium Anniversary Edition. O procesorju vemo le to, da bo odklenjen, da bo podpiral Quick Sync Video in vezne nabore serij 8 in 9. Več o njem bo znanega kasneje.

Je pa Intel razkril več o tehnologiji Ready Mode. Tehnologija za procesorje Core četrte generacije je namenjena varčevanju z energijo. Procesor bo lahko stopil v stanje spanja C7, hkrati pa bodo operacijski sistem in ostale komponente še vedno povezave in aktivne. Sistem bo tako porabljal manj kot 10 W, hkrati pa bo še vedno opravljal funkcije, kot je sinhronizacija slik z mobilnimi napravam in podobno.