Po 30 letih konec Pentiumov

Matej Huš

17. sep 2022 ob 20:12:24

Trideset let po premieri se bo znamka, ki je sooblikovala pomemben del računalniške zgodovine, upokojila. S piedestala jo je Intel umaknil že pred petnajstimi leti, a vendarle je Pentium še vztrajal. Prihodnje leto bo Intel prenehal uporabljati znamko Pentium, saj se bodo ti procesorji odslej imenovali preprosto Intel Processor (velika začetnica!).

Prvi Pentium je luč sveta ugledal leta 1993 kot peta generacija procesorjev na arhitekturi x86, ki je nasledil legendarne 486. Originalni Pentium je tekel s hitrostjo 60 MHz, v kasnejših verzijah pa tudi hitreje. Čeprav je bil Pentium velik uspeh, ki je premagal konkurenco, se ga verjetno najbolje spomnimo po težavah z deljenjem. Hrošč je bil sicer predvidljiv, a je Intelu povzročil nemajhno sramoto. Pet let pozneje je Intel predstavil še znamko Celeron za manj zmogljive in cenejše računalnike. Tudi ta se umika novi oznaki Intel Processor.

Čeprav je Intel že leta 2006 uvedel poimenovanje Core za svoje najzmogljivejše procesorje, je poimenovanje Pentium in Celeron ostalo za manj zmogljive primerke, denimo za chromebooke. Tega bo odslej nepreklicno konec. Intel se bo posvetil znamkam Core, Evo in vPro. Hkrati to pomeni, da bo pod oznako Intel Processor možno dobiti zelo različne procesorje (bivši celeroni in pentiumi), sprememba pa bo za zdaj le kozmetična. Nabora izdelkov ne nameravajo prilagajati.