Broadwell nedvomno prihaja letos

Primož Resman

23. feb 2014 ob 11:28:51

Intelovi miniaturni namizni računalniki NUC so se kot kaže prijeli, saj doživljajo visoko rast prodaje ter so eden izmed redkih segmentov osebnih računalnikov, ki sploh doživlja rast. Konceptu nedvomno pomaga Intelov nabor procesorjev, ki imajo dobro razmerje med zmogljivostjo in porabo, torej je mogoče v majhnem paketu pripraviti zmogljiv računalnik, ki se ne pregreva in ni glasen. Vse to bo dobilo še dodatno nadgradnjo s prihajajočo arhitekturo Broadwell, ki je na 14 nm pomanjšan Haswell. Broadwell, ki bo morda na voljo le v mobilnih izvedenkah, pričakujemo nekje letos poleti, medtem ko po pobeglih načrtih za prihajajoče izdelke zdaj vemo, da bodo NUC-i svoje nadgradnje deležni pozno jeseni, v zadnjem četrtletju.

Bistvenih novosti sicer ne bo, saj bo še vedno podprto povezovanje prek WiFi (odvisno od uporabljene miniPCIe kartice, vse do 802.11ac), prek ožičene mreže, podprti bodo do trije monitorji z uporabo DisplayPorta in HDMI-ja, prav tako bo podprta uporaba monitorjev z ločljivostjo 4k, pokrovi bodo zamenljivi in bodo ponujali povezljivost z NFC, brezžično polnjenje itd. Še najbolj bistven je podatek, da bo prihodnja generacija NUC-ev uporabljala režo M.2 za pogone SSD, medtem ko je zdaj seveda v uporabi mSATA. Nekateri modeli bodo, tako kot zdaj, podpirali tudi 2,5-palčne pogone SSD in trde diske prek vodila SATA.

Za poslovne in industrijske uporabnike bodo že kmalu na voljo na procesorjih Atom z arhitekturo Bay Trail osnovani sistemi brez ventilatorjev, ki bodo namenjeni predvsem interaktivnim oglasnim panojem. To področje Intel trenutno pokriva s Celeroni, osnovanimi na arhitekturi Sandy Bridge. Na Broadwellu osnovani sistemi bodo prav tako na voljo za poslovne uporabnike, kjer miniHDMI priključek zamenja dodate priključek miniDP. Ker poslovni sistemi običajno niso mišljeni za vlogo HTPC-ja (za kar so NUC-i s svojim IR sprejemnikom, kompaktnimi merami in tihim delovanjem več kot primerni), potrebe po izhodu HDMI ni, Display Port pa bo v prihodnosti omogočal lažjo povezljivost z monitorji.

Res skoraj ni več razlogov, da bi ob monitorjih stale ogromne škatle.