Broadwell navsezadnje tudi za namizne računalnike

Primož Resman

21. okt 2013 ob 17:50:52

Intelu so v javnost pobegnili popolnoma sveži načrti za prihodnje izdelke, ki razkrivajo nekaj načrtovanih potez v povezavi z namiznimi procesorji. Še v nekaj dni stari novici, da ima Intel težave s 14 nm proizvodnim procesom, osnovo Broadwella, smo govorili, da to pomanjšanje arhitekture Haswell najverjetneje ne bo na voljo za namizne računalnike. Povedali smo, da bodo kupci bolj ali manj velikih namiznih škatel deležni le osvežene platforme Haswell z nekoliko navitimi oz. varčnejšimi procesorji, ki jih že poznamo, a to očitno ne bo povsem res. Broadwell kot kaže poleg prenosnikov prihaja še na namizja.

Načrt prihajajočih izdelkov oz. roadmap nam pove, da bo letos poleti predstavljen Haswell skupaj z veznimi čipovji serije 8 za domače uporabnike aktualen približno eno leto, čemur bo kot omenjeno sledila osvežena platforma Haswell (Haswell Refresh) skupaj s čipovji serije 9. Poslovni uporabniki bodo še naprej uporabljali vezna čipovja serije 8 (Q87, Q85 in B85) skupaj z osveženimi procesorji Haswell. A najbolj zanimiva je zelena značka v področju domačih uporabnikov, v kateri piše Broadwell-K. Ime nam govori, da gre za odklenjene, navijalcem namenjene procesorje, ki jih glede na položaj lahko pričakujemo pozno v zadnjem četrtletju prihodnjega leta, torej čez dobro leto dni.

V povezavi z veznimi čipovji serije 9 izvemo, da bodo podpirali Haswell, Haswell Refresh in Broadwell, medtem ko iz slike vidimo, da bo serija 8 podpirala obe izdaji Haswella. Ni popolnoma znano, kako bo s križno podporo pri matičnih ploščah, saj se potihem omenja spremenjene standarde pri napajanju, kar bi za lastnike obstoječih plošč nadgradnjo vsaj na Haswell Refresh naredilo nemogočo. Čipovja serije 9 nekih bistvenih sprememb sicer ne prinašajo, a velja omeniti svežo podporo za SATA Express, ki za povezovanje pogonov SSD tudi prek kabla uporablja standard PCIe, za priključke pa nekoliko spremenjene in z običajnimi pogoni SATA združljive priključke. Skupaj s SATA Express bodo podprti še drugi na PCIe osnovani standardi povezovanja SSD-jev. Iz roadmapa vidimo še potrditev, da za začetek jeseni lahko pričakujemo izid platforme Haswell-E na novem podnožju, LGA-2011-3, skupaj z novim veznim čipovjem, X99.