Intel bojda pripravlja le dva namizna Broadwella

Matej Huš

30. mar 2015 ob 18:39:44

Intelovi procesorji iz družine Skylake so praktično za ovinkom in na prodajne police prihajajo že v drugem polletju. To pomeni, da procesorjev Broadwell za namizne računalnike, torej takšnih, ki sedejo na podnožje LGA1150, ne bo kaj dosti. Za zdaj kaže, da bomo videli le dva.

V drugem letošnjem četrtletju bomo dobili procesorja Core i7-5775C in i5-5675C, ki bosta zgrajena v 14-nm litografiji na arhitekturi Broadwell. Porabila bosta do 65 W električne energije, integrirano bosta imela grafiko Iris Pro 6200, podpirala pa bosta pomnilnik tipa DDR3L-1600. Močnejši brat bo imel frekvenco 3,3 GHz (s Turbo do 3,7 GHz) ter 6 MB tretjenivojskega predpomnilnika in osem niti s HyperThreadingom (štiri jedra), šibkejši pa frekvenco 3,1 GHz (s Turbo do 3,6 GHz) in 4 MB predpomnilnika ob štirih nitih (in štirih jedrih). Oba bosta sedla tudi na plošče z veznim naborom Z97, če bo posodobljen BIOS to podpiral.

Povedno je, da sta na primer novinca počasnejša od najmočnejših procesorjev iz serije Haswell, ki gredo tovarniško od 4 GHz oziroma 4,4 GHz v načinu Turbo. Recimo, dve leti star Core i7-4770K bo ostal hitrejši od novincev. Prav tako ni jasno, ali je to povezano z dejstvom, da bosta Broadwella le dva. Viri špekulirajo, da ima Intel težave pri zagotavljanju višjih frekvenc v 14-nm tehnologiji. Resnejše novosti naj bi tako prihranili za Skylake, ki bo tudi kmalu tu. To je druga težava za Intel, saj so običajno družine časovno dlje narazen, a je Broadwell toliko zamudil, da se je zaril globoko v Skylake. Lahko pa se seveda vsi skupaj motimo, saj se je Intel zavil v molk.