Bitcoin: Mt.Gox nepojasnjeno ugasnil, špekulacije o več stomilijonski prevari

Matej Huš

25. feb 2014 ob 16:39:04

Spletne strani borze za trgovanje z bitcoini Mt.Gox so že skoraj 24 ur prazne in nedosegljive, pobrisali so vsa sporočila na svojem računi na Twitterju, uporabniki borze pa se sprašujejo, kaj je z njihovim denarjem (dolarji in bitcoini), ki so ga imeli deponiranega na Mt.Goxu. Konkretnih informacij z Japonske še ni, po internetu pa se že širijo govorice o več milijonski škodi zaradi tatvine. Mt.Gox naj bi bil pripravljen na začetek stečajnega postopka.

Danes malo po polnoči po našem času so ugasnile spletne strani Mt.Gox. Na internetu je takoj završalo, saj gre kljub težavam za eno najbolj prepoznavnih spletnih strani v svetu bitcoinov in svoj čas največjo borzo. Izvršni direktor Mark Karpeles se je zavil molk, prav tako ni nobenih drugih uradnih izjav iz Mt.Goxa.

To je povzročilo paniko tudi na ostalih borzah, ki sicer nimajo nobenih težav z likvidnostjo ali solventnostjo. Tečaj bitcoina je na vseh večjih borzah padel pod 500 dolarjev. Tako nizko je bil nazadnje novembra, ko se je astronomska rast šele začenjala.

Kaj točno se dogaja na Mt.Goxu, ni jasno. Spomnimo, da je imel Mt.Gox že v preteklosti precej težav z zanesljivostjo strani in nenehnimi napadi nanjo. V začetku tega meseca je Mt.Gox začasno ustavil izplačila bitcoinov. Uradni razlog je bil hrošč, ki se imenuje transaction malleability, zaradi česar so izplačila ustavile tudi druge borze. Toda popravek je bil kmalu izdelan in borze so ponovno omogočile dvige, le na Mt.Goxu se je še vedno zatikalo.

Sedaj po internetu krožijo informacije, da so bili razlogi vse prej kakor tehnične težave. Če držijo navedbe The New York Timesa in Forbesa, je na Mt.Goxu v vseh letih poslovanja zmanjkalo 744.000 bitcoinov. To je približno šest odstotkov vseh bitcoinov v obtoku, ki so po trenutnih tečajih na ostalih borzah vredni okrog 370 milijonov dolarjev. Tečaj na Mt.Goxu se je sesul že pred dnevi, a tudi po zadnjih dostopnih vrednostih gre za okoli 160 milijonov dolarjev premoženja. Bitcoini naj bi izginili zaradi površnega programiranja in izrabe transaction malleability, ki je dolga leta niso odkrili.

Na strani Scribd se je pojavil dokument, ki domnevno opisuje stanje v Mt.Goxu. Šlo naj bi za interni dokument, ki opisuje možnosti za rešitev krize. Avtentičnost dokumenta še ni potrjena, Wired pa je poiskal Ryana Selkisa, ki pravi, da je dokument avtentičen. Na prvi pogled dokument sicer ne deluje prepričljivo, ker je v njem nekaj velikih neumnosti. Ne glede na pa to pa ostaja dejstvo, da ima Mt.Gox hude težave in da se zdijo čedalje verjetnejše napovedi ostalih velikih igralcev v svetu bitcoinov (poglejte njihovo izjavo za javnost), da bo Mt.Gox kmalu začel stečajni postopek.

To ni nujno konec bitcoina, ampak le konec ene izmed strani, ki je imela visoko zaupanje uporabnikov, a ga ni upravičila. Ali je to tudi konec bitcoina, pa je odvisno od zaupanja uporabnikov ekosistem. Infrastruktura ostaja trdna.