Kriptomenjalnica QuadrigaCX brez denarja že mesece pred smrtjo ustanovitelja

Matej Huš

8. mar 2019 ob 13:21:01

Februarja je v svetu kriptovalut presenetila bizarna zgodba o kanadski kriptomenjalnici QuadrigaCX, katere ustanovitelj naj bi bil decembra umrl v Indiji. Ker naj bi imel edini dostop do nepovezane (off-line) denarnice (cold wallet) s 137 milijoni dolarjev premoženja, je menjalnica začela stečajni postopek. Kmalu je začelo kazati, da zgodba smrdi. Ustanovitelj je le nekaj dni pred smrtjo sestavil novo oporoko, bitcoinov naj sploh nikoli ne bi bilo, litecoine pa je nekdo premikal tudi po domnevni smrti ustanovitelja. Forenziki so sedaj uspeli pridobiti dostop do podatkov na prenosniku ustanovitelja, kjer se odkrili še več sumljivih dejstev. Podrobno poročilo je namreč pokazalo, da so bitcoini iz denarnice izgnili.

Revizorji iz podjetja Ernst & Young so z analizo verige blokov bitoina ugotovili, da so neznanci digitalne denarnice, ki jih je uporabljala QuadrigaCX in naj bi imele 137 milijonov dolarjev, izpraznili že aprila lani. To je bilo torej osem mesecev pred domnevno smrtjo Gerald Cottena, ki je vodil kriptomenjalnico. Poleg tega so odkrili še druge nepravilnosti, denimo zelo slabo vodenje računovodskih izkazov in evidenc. Ustanovljenih je bil 14 računov, ki so imeli različne vzdevke imetnikov, a so bili vsi povezani s Cottenom, s katerih so na račune izven QuadrigeCX nakazali večje zneske.

Večja priznana menjalnica Kraken ponuja 100.000 dolarjev nagrade za informacije, kam je izginil denar z menjalnie QuadrigaCX. Stečajni postopek se bo nadaljeval sredi aprila, ko bo glede na zadnje informacije morala kaj več povedati tudi pokojnikova žena, ki je doslej trdila, da ni seznanjena z dogajanjem.