Rusija prepovedala bitcoin, Mt.Gox začasno ustavil dvige

Matej Huš

8. feb 2014 ob 16:49:29

Po približno mesecu dni nižje volatilnosti, ko je tečaj bitcoina nihal med 900 in 1000 dolarji na Mt.Goxu in približno sto dolarjev nižje na Bitstampu (razlika je posledica bistveno lažjega izplačila s slednjega), je včeraj bitcoin doživel večji pretres, saj je izgubil dobro četrtino vrednosti. Razlog je zunanji šok, saj ga je najprej Rusija v celoti prepovedala, potem pa je borza Mt.Gox zaradi tehničnih težav prekinila izplačila. Kapital pa je plaha ptica.

V Rusiji je uradna valuta rubelj, so sporočili iz centralne banke, uporaba nadomestnih valut pa je prepovedana. Bitcoin po tolmačenju notranjega ministrstva, centralne banke in tožilstva sodi med denarne nadomestke, ki niso dovoljeni. To ni nov zakon, ampak je ruska centralna banka zgolj ponovila trenutne omejitve in jih prilagodila bitcoinu. Pri tem dodajajo, da se bitcoin v veliki meri uporablja za pranje denarja in financiranje terorizma, v kar se lahko zapletejo uporabniki. Čeprav je to res, je vseeno iz trte izvito prepričanje, da se lahko domači uporabnik, ki malo špekulira na bitcoinskih borzah, zaplete v omrežje ruske mafije. Kakorkoli, dodali so še, da gre za špekulativno valuto, kjer so možnosti za izgube izjemne, zato je uporaba bitcoina nezaželena.

V praksi bo izvajanje te prepovedi pri domačih uporabnikih precej težko, precej laže pa bodo zaprli menjalnice, podjetjem prepovedali sprejemanje plačil v bitcoinih in bankam prepovedali opravljati transakcije, ki so povezane z bitcoini. So pa Rusi s tem priznali, da je zanje bitcoin valuta.

Drugi udarec svetu bitcoina prihaja z borze Mt.Gox, ki so jo doletele nepojasnjene tehnične težave. Da bi jih lažje odpravili, so začasno onemogočili vse dvige bitcoinov. Pravijo, da sistema ne morejo popraviti, če nenehno dobivajo zahtevke za dvige, zato so jih onemogočili. Ponovno naj bi sistem usposobili v najkrajšem možnem času, a zagotovo ne pred ponedeljkom, ko bodo posredovali nove informacije. Med tem na Mt.Goxu še vedno lahko trgujete, le dvigovati ali nalagati bitcoinov ni mogoče. Zaradi teh pripetljajev je bitcoin izgubil dobršen del vrednosti. Mimogrede povejmo še, da so na Floridi trojico ljudi obtožili pranja denarja, ker so izvedli preveč sumljivih transakcij z bitcoini.