V Grčiji aretirali vodjo bitcoinske tržnice BTC-e

Matej Huš

29. jul 2017 ob 00:49:58

V Grčiji so aretirali domnevnega upravljavca ruskega borze za menjavo bitcoinov BTC-e, ki ga obtožujejo pranja denarja. Osemintridesetletnega ruskega državljana Alexandra Vinnika so pridržali na severu Grčije na zahtevo ameriškega tožilstva, sedaj pa potekajo pogovori o izročitvi. Ruska borza BTC-e je delovala vse od leta 2011 in je veljala za eno najmanj reguliranih, ker je bila zaradi lokacije v Rusiji izven dosega ameriških in evropskih organov pregona. Prek nje je steklo več kot tri odstotke vseh transakcij z bitcoinom, Vinnika pa obtožujejo, da je v tem času opral za štiri milijarde dolarjev.

BTC-e je slovela tudi kot borza, kjer so svoje dobičke unovčevali pisci izsiljevalskih virusov. Stran je nehala delovati včeraj, domnevno zaradi tehničnih težav, a je mrk verjetno povezan z aretacijo. Res pa je, da so se mrki v preteklosti že dogajali.

Po nekaterih podatkih naj bi bil Vinnik povezan tudi z zloglasno borzo Mt.Gox, ki je na Japonskem ugasnila leta 2014. Tam je izginilo več milijonov dolarjev, stran pa je bila domnevno žrtev napada in zato insolventna. Vinnik je glavni osumljenec za prevaro Mt.Gox. Analize so pokazale, da naj bi večje število ukradenih bitcoinov končalo v Vinnikovih denarnicah. Prvi vdori v Mt.Gox so se pričeli leta 2011, ravno ko je bila tudi ustanovljena borza BTC-e.