Borze ponovno omogočile izplačila bitcoinov, implozija na Mt.Goxu

Matej Huš

17. feb 2014 ob 22:26:47

Spletne borze za trgovanje z bitcoini so ponovno omogočila izplačila bitcoinov na zunanje račune (torej dvige bitcoinov z borze v varnejše denarnice), ki so jih ustavile pretekli teden zaradi ranljivosti in DDoS-napada, ki jo je pričel izkoriščati. A bitcoin si še ni opomogel.

Tako Bitstamp kot Mt.Gox sta se uporabnikom zahvalila za razumevanja in poudarila, da so težave odpravljene, dvigi pa so normalno mogoči. Nihče v vmesnem času ni izgubil nobenega bitcoina, tako da večje škode ni, razen kolikor je trpelo zaupanje.

Na Bitstampu večjih pretresov ni, saj se tečaj bitcoina še vedno drži okrog 600 dolarjev, kjer je zadnji teden. To je sicer približno 20 odstotkov nižje od njegove vrednosti celoten december in januar (če odmislimo kratkotrajno luknjo 18. decembra). Povsem drugače pa je na Mt.Goxu, kjer se je tečaj sesul pod 300 dolarjev. V 24 urah je torej vrednost bitcoina na borzi Mt.Gox upadla za 60 odstotkov.

Na ostalih borzah tega padca (še) ni in bitcoin ostaja vreden približno 600 dolarjev. To pomeni, da vlagatelji stavijo, da Mt.Gox ne bo uspel rešiti svojih težav (čeprav je dvigovati bitcoine že mogoče). Možnosti so tri: slovo Mt.Goxa, odboj bitcoina na tej borzi in priložnost za mastne zaslužke za tiste, ki so verjeli, ali spektakularna implozija celotnega ekosistema bitcoina.