Zgodba o kriptomenjalnici QuadrigaCX se zapleta

Matej Huš

12. feb 2019 ob 09:25:14

Stečajni postopek kanadske menjalnice QuadrigaCX se bo nadaljeval s sodno obravnavo v četrtek, medtem pa na dan prihajajo nenavadne zgodbe, ki so povezane z menjalnico. Ena izmed žalostnih je zgodba kanadskega programerja Tonga Zouja, ki je izgubil 560.000 kanadskih dolarjev (370.000 evrov). Nenavadno je to, da jih ni izgubil s špekulacijami ali v piramidni shemi, temveč pri početju tega, kar naj bi kriptovalute omogočale - hiter in poceni prenos denarja.

30-letni Zou je po študiju sedem let delal v Kaliforniji, sedaj pa se je želel preseliti nazaj v Kanado, v Vancouver. Da bi laže in ceneje prenesel svoje prihranke, je v ZDA svoje premoženje zamenjal v bitcoin, ga poslal na menjalnico QuadrigaCX, takoj prodal in zahteval izplačilo na kanadski račun. Tu pa se je zataknilo. Vse skupaj je naredil oktobra, a nakazilo nazaj na njegov račun ni nikoli prispelo. V podobnem položaju je še veliko strank, ki niso nikdar prejele denarja. Preostalo jim ni drugega, kot da svoje terjatve prijavijo v stečajnem postopku in počakajo na izplen iz stečajne mase.

Zgodba je poučna, ker je Zou storil točno to, čemur so kriptovalute namenjene. Želel je hitro prenesti denar. Izbral je kanadsko borzo, ker je delovala varneje, saj je v takem primeru laže potrkati na vrata in ugotoviti, kaj se dogaja. Tudi vse skupaj mu ni nič pomagalo.

Vse to se je dogajalo mesece pred smrtjo ustanovitelja kriptomenjalnice. Da je QuadrigaCX sumljiva, postaja čedalje jasneje. Analize kažejo, da domnevni bitcoini v denarnicah brez povezave (cold wallets) morda niso nikoli obstajali, medtem ko so litecoini potovali tudi po smrti ustanovitelja. Tudi da je ustanovitelj napisal novo oporoko samo 12 dni pred smrtjo, se zdi precej nenavadno. Neizpodbitno pa ostaja dejstvo, da trenutno pogrešamo 26.500 bitcoinov, 11.000 bitcoinov cash, 11.000 bitcoinov SV, 35.000 bitcoinov gold, 200.000 litecoinov in 430.000 ethrov, kar znese 150 milijonov dolarjev.