HDMI Alt Mode umrl, preden je zaživel

Matej Huš

13. jan 2023 ob 14:10:55

Neusmiljena prevlada priključka USB-C se nadaljuje, saj se uporablja tako za prenos podatkov kot tudi napajanje in prenos slike. Priključek HDMI se mu počasi umika, zato je obstajal HDMI Alt Mode, ki je omogočal prenos signala HDMI prek USB-C. Podobno deluje tudi DisplayPort Alt Mode, ki omogoča prenos signala DisplayPort prek USB-C. A medtem ko se DisplayPort Alt Mode uporablja zlasti na tankih napravah, ki imajo prostor zgolj za USB-C, njegov brat HDMI Alt Mode ni nikoli zares zaživel. In tako bo pokopan, še preden bi utegnil kaj pokazati.

DisplayPort Alt Mode je imel prednost zgodnejšega starta, saj so ga izdali leta 2014. HDMI Alt Mode je izšel dve leti pozneje in še danes podpira le HDMI 1.4b, ne pa na primer HDMI 2.0. DisplayPort Alt Mode je po drugi strani omogočal tudi priklop HDMI, pa še višje ločljivosti, hitrosti osveževanja ter več barv je podpiral. Rezultat je bil pričakovan. Vse naprave, od prenosnikov in monitorjev, do kablov in adapterjev USB-C / HDMI, je v resnici uporabljalo DisplayPort Alt Mode.

Zato je HDMI LA (Licensing Administrator), ki skrbi za standard, objavil slovo HDMI Alt Moda. Ker ne obstaja niti en adapter, ki bi dejansko uporabljal to tehnologijo, novih verzij ne bo. Prevladal je DisplayPort Alt Mode.